Bea Szenfeld Foto: Per Larsson/TT

Modeskaparen Bea Szenfeld ställer ut

Uppdaterad
Publicerad

Med sax, tejp, snöre och tusentals A4-papper har modeskaparen Bea Szenfeld skapat spektakulära kostymer. Dom har synts på artister som Lady Gaga, Laleh och i Eurovisionfinalen. Nu ställs hennes papperskreationer ut på Dansmuseet i Stockholm.

Alla minns väl de spektakulära kreationer som paraderade längs catwalken tillsammans med artisterna i inledningen av årets Eurovision Song Contest. Skaparen av dessa fantasifulla kostymer är den svenska designern Bea Szenfeld.

Lady Gaga, Ola Salo, Laleh och Björck har alla burit hennes handgjorda, origamiliknande kostymer. Nu visas en stor del av kollektionen på Dansmuséet i Stockholm, tillsammans med bilder av Karolina Henke, Carl Thorborg och Stina Wirsén.

När stora artister använder ens plagg så blir det ju stort, säger Bea Szenfeld. Men att göra utställningar där alla människor är välkomna och kan titta och kolla – inte pilla! – det blir ju också jättestort.

”Så fantastiskt att jag började gråta”

Det hela började med att Pompe Hedengren, curator och creative director på Stockholm Graphics, såg Beas visning ”Haute Papier”.

– Jag tyckte det var helt fantastiskt och började gråta och kände att vi måste kunna göra någonting ihop, säger han med ett stort leende.

Och Bea Szenfeld faller honom i talet och fyller i:

– Hela grejen handlar om att det är en drömvärld. Det finns liksom inga horisonter – det handlar om hur mycket man kan fantisera ihop.

Tillverkat kläder i pasta

Bea Szenfeld kom som tio-åring från Polen till Sverige. Med sig hade hon en fingerfärdighet, som inympats av hennes mormor, vars händer alltid tycktes finna saker att göra.

Bea har tillverkat kläder i såväl pasta som sallad, men har fastnat för det vanliga papperet och utvecklat sitt modehantverk till en helt egen genre. Det ömtåliga materialet går lätt sönder och efter att ha utsatts för svett och smink förvandlas det sakta till papier-maché.

De utlånade kreationerna kommer inte heller alltid tillbaka i ett stycke. Lady Gaga optimerade frakten och klämde ner kostymerna i fem lådor istället för de ursprungliga tio. Billigt för henne, men dyrbart för Bea Szenfeld. Hela hennes team fick kallas in för att renovera plaggen i ett par månader. Teamet klipper ut och monterar allting för hand, men vissa saker måste hon fortfarande göra själv.

– Att klippa tiotusen cirklar klarar vissa inte av, säger hon med en road glimt i ögat.

Aktuell som kostymmakare på Malmöoperan

Nästa projekt är att tillverka kostymer till Aniara på Malmöoperan. Sedan kanske det blir baddräkter i papper till ett konstsimningsprojekt.

Utställningen ”Everything you can imagine is real” pågår fram till den 21 augusti 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.