Marilyn Monroe Foto: AP / TT

Monroe-negativ sålt för 50.000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Ett negativ på filmstjärnan Marilyn Monroe har sålts på auktion för 50.000 kronor. Bilden togs under hennes första professionella modellfotografering när hon var 20 år gammal.

Bilden gick tillsammans med negativet och upphovsrätten för 4.250 brittiska pund, närmare 50.000 kr, och föreställer den då okända Norma Jeane Baker, som var en fabriksarbetare som drömde om att bli modell.

Året var 1946 och Norma Jeane Baker jobbade på en ammunitionsfabrik när en militärfotograf i förbifarten sa till henne att hon kunde bli modell. Hon sökte sig då till en modellagentur i Hollywood och fotografen Joseph Jasgur fick uppdragen att ta bilder på henne.

Bilderna som Joseph Jasgur tog ledde till Norma Jeane Bakers stora genombrott och också att hon bytte namn till Marilyn Monroe.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.