Montelius hyllade debutroman blir teater

Uppdaterad
Publicerad

Martina Montelius självbiografiska berättelse Främlingsleguanen blir teater på Brunnsgatan fyra i Stockholm. Författaren själv står för manus, men överlämnar resten i ensemblens händer.

Teaterdirektören, regissören och författaren Martina Montelius debutroman Främlingsleguanen handlar om ett överintelligent och ensamt barn som använder fantasin för att överleva i en otrygg värld.

– Att ge sig in i Martina Montelius universum är alltid en resa utanför kropp, tid och rum. Det är även spännande att ta sig an barnets dimension, säger en av de två skådespelarna, Robert Fux.

”Barnet som vuxna instinktivt inte tycker om”

Främlingsleguanen är berättelsen om ett överintelligent barn som säger upp sig från dagis och går på upptäcksfärd med en tysktalande leguan.

Föräldrarna är spårlöst försvunna och barnet överlever på chokladkex och småslantar som blivit kvar i lägenheten. Regissören Natalie Ringler tycker att huvudkaraktärens historia är viktig.

– En av de saker som träffar mig mest i den här berättelsen är temat om barnet som vuxna instinktivt inte tycker om, för sådana barn finns också. Det är en berättelse som sällan hörs, säger Ringler.

Och en viktig del i pjäsen är språket: barnet använder ett väldigt utvecklat språk, som speglar författaren.

– Martina Montelius har ett språk som avslöjar henne ganska mycket. Man ser hennes absurda vändningar, fantastiska metaforer, oändliga meningar och humoristiska svärta, säger Robert Fux.

Självbiografisk berättelse

Pjäsen bygger på författaren, teaterdirektören och dramatikern Martina Montelius självbiografiska debutroman från 2013.

Montelius är konstnärlig ledare på den lilla teatern Brunnsgatan fyra i Stockholm, där pjäsen sätts upp.

Brunnsgatan fyra grundades av Allan Edwall 1986. Efter hans bortgång 1997 blev Kristina Lugn konstnärlig ledare, och år 2011 tog dottern Maria Montelius över.

Montelius har skrivit manus till pjäsen, men har i övrigt varit noga med att ge regissören Natalie Ringler och skådespelarna Anna-Lena Efverman och Robert Fux fria händer.

– När berättelsen gestaltas av skådespelare så får jag plötsligt empati för människorna på scenen, vilket gör att man inte kan ha med mig på repetitionerna, för då börjar jag bara böla! Och sen slås jag av att ”men det är ju jag, det är ju mig själv jag sitter och tycker synd om”, och då blir det plötsligt jättepinsamt, säger Montelius och skrattar.

Främlingsleguanen har premiär fredag den 31 mars på Brunnsgatan fyra i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.