Monty Python fick blandade recensioner efter premiären igår. Bilden är ett montage. Foto: AP

Monty Python-comeback får blandat mottagande

Uppdaterad
Publicerad

John Cleese och hans kollegor både hyllas och halvsågas efter premiären.

Förväntningarna inför den legendariska humorgruppen Monty Pythons återföreningsshow har varit stora.

Efter premiären i går i London – totalt blir det tio föreställningar – får John Cleese, Eric Idle, Michael Palin, Terry Jones och Terry Giilliam ett blandat mottagande, skriver BBC.

The Express delar ut toppbetyg och skriver att föreställningen skapar komedihistoria. The Telegraph delar ut en fyra i betyg och skriver att det är ”...more golden than olden” – guldkorn snarare än skåpmat alltså.

Inte uppdaterad

The Independent och The Guardian är inte lika imponerande. Den föregånde ger två i betyg och kallar ”Monty Python Live” för desperat och lat. Något även den senare tidningen är inne på. Guardians Peter Bradshaw skriver att ”här har man inte lagt någon kraft på att uppdatera manuset”.

Men han ger ändå en trea i betyg och tillägger att han är ett Python-fan. ”Och som ett sådant måste man ha ett hjärta av sten för att inte roas i alla fall lite grann av att höra skämten en gång till”.

Chapman fick mest jubel

Senast de fem nu levande medlemmarna uppträdde tillsammans var 1998. Igår spelade de upp flera av sina populäraste sketcher, till publikens jubel.

Den sjätte medlemmen, Graham Chapman, som dog 1989 rev dock ned de största applåderna i The O2 Arena, när arkivmaterial från filmer och sketcher han medverkat i visades.

Direktsänds på bio i Sverige

Den tionde och sista föreställningen i London, den 20 juli, direktsänds på flera av Folkets hus och parkers biografer i runtom i Sverige.

– Hittills är det 70 biografer som anmält sig, säger Folkets hus och parkers kulturchef Gunno Sandahl till Kulturnyheterna.

Biljettrycket varierar berättar han.

– Men på de flesta orterna är intresset jättestort.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.