Morrissey har hamnat i en ordstrid med kanadensiska myndigheter om säljakt. Foto: AP

Morrissey i storbråk med Kanada om säljakt

Uppdaterad
Publicerad

Den före detta Smiths-sångaren har hamnat i en fejd med den kanadensiska regeringen om landets årliga säljakt.

Bråket startade när den brittiske sångaren, som också är känd djurrättsaktivist, skrev på sin blogg att det är oförsvarbart att fortfarande tillåta säljakt och att den årliga jakten i landet får Kanada att framstå som ett girigt och barbariskt land.

”Kändismiljonär i behov av en hobby”

Något som fick Sophie Doucet, talesperson för den kanadensiska fiskeriministern, att kalla Morrissey för ”en kändismiljonär i desperat behov av en hobby”, det skriver the Guardian.

De kanadensiska myndigheterna menar också att säljakten ger jobbmöjligheter åt hårt arbetande män och kvinnor i glesbefolkade områden i landet.

Jämför säljakt med Förintelsen

På det svarade Morrissey i ett nytt inlägg att det skapades jobbmöjligheter också genom nazisternas byggande av förintelselägret Auschwitz, men att det inte på något sätt rättfärdigade lägret.

”Respektlöst”

I ett uttalande säger Sophie Doucet att jämförelsen är respektlös mot Förintelsens verkliga offer. Hon understryker också att Morrisseys utspel inte kommer ändra den kanadensiska regeringens syn på säljakt.

I Sverige är endast skyddsjakt på säl tillåten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.