MP vill bli kulturparti

Uppdaterad
Publicerad

Från noll till 100. Miljöpartiet satsar på att bli det självklara kulturpartiet inför nästa val. Men tar de sig vatten över huvudet? 

Med start i slutet av mars bjuder Miljöpartiets arbetsgrupp in till seminarier med olika teman. Kultur i hela landet, konst, kulturarv, film, media, litteratur, lyrisk musik och scenkonst ska diskuteras vid fem tillfällen under våren. Resultatet ska bli ett kulturpolitiskt förslag som arbetsgruppen ska lägga fram på prov på partistyrelsen inför Miljöpartiets kongress i juni.

Den erfarna kulturpolitikern Tjia Torpe, tidigare socialdemokrat, leder arbetsgruppen. Hon handplockades av Miljöpartiet i somras för att hjälpa partiet mejsla fram en ambitiös kulturpolitik.

– Det finns inget parti som riktigt står för det, och ingen som tycker att det får kosta pengar, trots att det här är en enormt god investering i människors liv, säger Tjia Torpe.

Vill se stor förändring

Arbetsgruppen ska vara klar med sitt arbete i höst. Målet är en helt ny inriktning för kulturpolitiken, där perspektiv som globalisering, digitalisering och hbtq-frågor räknas in. Tjia Torpe hoppas att kulturministern lägger fram en helt ny kulturpolitik före valet 2018.

– Vi tror att vi kommer att vilja att partistyrelsen för Miljöpartiet ska uppmana vår kulturminister att lägga en kulturpolitisk proposition som innebär stora förändringar innan nästa val, säger hon.

Maggie Strömberg är politisk reporter på tidningen Fokus och håller på med en bok om Miljöpartiet.

Lätt att bli kulturparti

Tar Miljöpartiet sig vatten över huvudet med kulturpolitiken?

– Nej det tror jag inte, för konkurrensen är inte särskilt stor. Så det är inte så svårt att bli det parti som har högst förtroende i kulturfrågor. Frågan är vad det har för betydelse för väljarna, om de tycker att det är viktigt, säger hon.

Ända sedan Miljöpartiet oväntat fick kulturministerposten efter valet, har frågan om partiets ambitioner på kulturområdet hängt i luften. När kulturministern Alice Bah Kunhke skrev om sina politiska visioner på DN Debatt fick hon kritik för luddiga formuleringar om sambandet mellan ekologisk hållbarhet och kultur.

– Om man lyssnar på kulturministern så handlar mycket om att kulturen ska uppfylla oss. Den ska ge oss något annat så vi känner att vi inte behöver konsumera, någon slags motsats till ett slit- och slängsamhälle, säger Maggie Strömberg.

”Antikommersiell syn”

– Det är ju en omsvängning i kulturpolitiken. Regeringspartnern Socialdemokraterna använde kulturpolitiken mycket för att sätta Sverige på kartan, för att kunna exportera mer. Svenska institutet reste med svenska artister över världen för att skapa en positiv bild av Sverige. Det vill inte Miljöpartiet alls, de har snarare en antikommersiell syn, säger hon.

När Miljöpartiets nya kulturpolitik så småningom formulerats tror Maggie Strömberg att man kommer att koppla ihop kulturen mycket med skolan.

– Historiskt har Socialdemokraternas kulturpolitik handlat mycket om bildning och folkbildning. Det tror jag att Miljöpartiets också kommer att göra. Satsa mycket på läsning och bibliotek, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.