Arkeologen Thomas Linderoth undersöker de drygt tjugo skelett som hittats vid grävarbeten på Djäknegatan i centrala Malmö. Enligt P4 Malmöhus härhör troligen skeletten från en hospitalskyrkogård som fanns på platsen fram tills 1800-talets början. Foto: Johan Nilsson/TT

Museum kan bli helig mark

Uppdaterad
Publicerad

Magasinet på Malmö museer kan förvandlas till en helig kristen plats för att kunna ställa ut kvarlevor från kristna malmöiter.

Malmö Museer vill kunna ställa ut och undersöka de 20 skelett från 1600- och 1700-talet som hittades i centrala Malmö i samband med ett fjärrvärmearbete förra året.

Heligt museum

För att det ska vara möjligt vill man nu viga marken i fastigheten Magasinet, eftersom de döda malmöiterna sannolikt var kristna, och har inlett samtal med svenska kyrkan om hur man ska kunna gå vidare.

– Jag tycker inte de ska återbegravas eftersom kvarlevorna av människorna är ett viktigt forskningsmaterial. Men då ska de behandlas och förvaras på ett så pietetsfullt sätt som möjligt, säger Anders Reisnert, stadsantikvarie på Malmö muséer, till P4 Malmöhus.

Ska förmedla kunskap

Totalt handlar det om ett 40-tal skelett. Hälften av dem hittades av en slump vid utgrävningar för fjärrvärme förra året, andra hälften vid utgrävningar i början av 2000-talet.

Reisnert hoppas att kvarlevorna ska kunna ge oss större kunskap om hur människor levde och dog av.

– Vi vet faktiskt mer om folk på medeltiden än vad vi vet om dem på 1600- och 1700-talet. Vi vet inte riktigt vad folk dog av, vilka skador de hade, hur långa eller hur gamla de var, säger han till P4 Malmöhus.

Orsaken till det är att kyrkogårdar från den epoken fortfarande är i bruk och att man därför inte gräver där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.