15-årig stjärnviolinist på Sverigebesök

Uppdaterad
Publicerad

Femtonårige violinisten Daniel Lozakovitj har redan hunnit turnera världen runt och skrev nyligen kontrakt med ett av de klassiska skivbolagen. På tordagskvällen spelade han Bruchs violinkonsert tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester i Berwaldhallen i Stockholm.

Daniel Lozakovitj har trots sin ringa ålder redan gjort sig ett namn inom den klassiska musikvärlden.

Redan som sexåring började han spela fiol och debuterade två år senare som solist med Moscow Virtuosi Orchestra i Moskva. Eter det har han spelat i en lång rad länder, bland annat i Ryssland, Israel, Österrike, Schweiz, Frankrike och Italien.

Sedan ett år tillbaka går Daniel Lozakovitj på en internatskola i Genève, där han kan kombinera sina studier med ett flitigt turnerande.

På torsdagskvällen återvände han till sin hemstad Stockholm för att tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester ge en konsert i Berwaldhallen i Stockholm – och enligt Daniel Lozakovitj är konsertlokalen i toppklass.

– Den har en fantastisk akustik och så klart – den här orkestern och Robin Ticciati.

Spelar konsert av Bruch

Stycket som Lozakovitj och Sveriges Radios Symfoniorkester spelade under torsdagens konsert var den tyske kompositören Max Bruchs berömda violinkonsert – ett verk som innehåller ett antal olika, nästan mänskliga, klanger, enligt den 15-årige violinisten.

– Tredje satsen är väldigt festlig, man kan visa sin virtuositet och det finns jättemånga fina klanger som visar olika personer. Först är det en väldigt stor klang i G-strängen, den är ganska djup och är säkert någon man. Sen från ingenstans kommer en ljus, säkert någon kvinna.

Ger ut skivor

Daniel Lozakovitj har redan uppvaktats av ett antal olika skivbolag, men valde till sist anrika Deutsche Grammofon, som ska ge ut tre skivor av den unge violinisten.

Och det tyska skivmärket känns speciellt, berättar Daniel Lozakovitj för Kulturnyheterna.

– Deutsche Grammofon har mest historia – man blir hypnotiserad när man ser den gula labeln. Alla de största musikerna , alla mina idoler är där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.