Foto: TT

Storslam för Daft Punk på Grammy-galan

Uppdaterad
Publicerad

Elektroniska musikduon Daft Punk från Frankrike vann fem Grammys vid galan i Los Angeles, bland annat för Årets skiva – ”Get lucky” – och Årets bästa album – ”Random access memories”.

Daft Punk vann även priset för Bästa framträdande av duo/popgrupp för megahiten ”Get lucky” och två andra för ”Random access memories”.

Musiklegenderna Pharrell Williams och Nile Rodgers, som också medverkar på ”Get lucky”, var med på galan.

– Jag slår vad om att Frankrike är väldigt stolta över de här killarna, sade Williams när de tog emot priset för Årets skiva.

– Jag antar att robotarna vill säga ”tack”, fortsatte han med syftning på de två i Daft Punk som stod tysta intill honom på scenen, i vanlig ordning införda sina visirhjälmar.

”Royals”, framförd av Lorde och skriven av Joel Little och Ella Yelich O'Connor, utsågs till Årets sång. Lorde fick pris för Bästa soloframträdande inom pop för ”Royals”.

Max Martin blev utan

Svenske musikproducenten och låtskrivaren Max Martin var nominerad i kategorin Bästa låt som medkompositör till ”Roar” som framförs av Katy Perry, men blev alltså utan Grammy.

Den svenske filmregissören Jonas Åkerlund vann däremot en Grammy i kategorin bästa musikfilm för ”Live kisses” med förre Beatlesmedlemmen Paul McCartney. Han delar priset med producenterna Violaine Etienne, Aron Levine och Scott Rodger.

Hiphop-duon Macklemore & Ryan Lewis blev Årets nykomling. Duon fick också en Grammy för ”Thrift shop”, som var Bästa raplåt.

Sångerskan Rihanna slapp också gå hem utan utmärkelse. Hon fick en Grammy för ”Unapologetic” – bästa album i genren ”urban contemporary”.

Flera veteraner var med i årets Grammygala, däribland rockbandet Led Zeppelin vars ”Celebration day” utsågs till Bästa rockalbum.

Tjockt med veteraner

I kategorin Bästa rocklåt var det tjockt av folk som varit med förr- som Mick Jagger och Keith Richards i Rolling Stones (”Doom and gloom”) och Geezer Butler, Tony Iommi och Ozzy Osbourne i Black Sabbath (”God is dead?”). Men det blev en annan veteran som knep priset – Paul McCartney vann tillsammans med Dave Grohl, Krist Novoselic och Pat Smear med ”Cut me some slack”.

Och den som trott att trumpetaren och orkesterledaren Herb Alpert, 78, gjort sitt i branschen hade fel – han fick en Grammy för Bästa instrumentala popalbum, ”Steppin out”.

Ytterligare en handfull svenskar förutom de ovan nämnda fanns med bland de nominerade i de totalt 82 olika kategorierna men de blev utan Grammy. Det gäller bland andra Alesso (nominerad i kategorin Bästa remix för ”If I lose myself” med One Republic) och Neeme Järvi och Göteborgs symfoniker (nominerade i kategorin Bästa verk av orkester för ”Atterberg”).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.