Taylor Swifts nya hit är Max Martins tjugonde USA-topp. Foto: TT

20:e USA-ettan för Max Martin

Uppdaterad
Publicerad

Taylor Swifts singel ”Bad blood” går rakt in som etta på Billboard Hot 100.

Det innebär att svenske Max Martin nu har skrivit 20 USA-ettor.

På onsdagskvällen avslöjade Billboard hur veckans topp tio på Hot 100, världens viktigaste singellista, ser ut. Och Taylor Swifts ”Bad blood”, som fått draghjälp av en mycket uppmärksammad musikvideo, är ny på förstaplatsen.

Singelversionen är skriven av Swift och Kendrick Lamar tillsammans med svenskarna Martin ”Max Martin” Sandberg och Johan ”Shellback” Schuster. Det innebär att totalt 20 låtar som Max Martin varit med och skrivit legat etta på Billboard Hot 100.

Ökar avståndet till Carey

På sammanställningen över listans mest framgångsrika låtskrivare låg svensken redan trea efter Paul McCartney (32 USA-ettor) och John Lennon (26 USA-ettor).

I och med milstolpen ökar han dock avståndet till fyran Mariah Carey, som skrivit 17 nummer ett-singlar.

Första ettan för Salmanzadeh

Max Martins framgångar på Billboard Hot 100 började 1999 då Britney Spears ”...Baby one more time” gick in som etta. Sedan dess har han nått förstaplatsen med låtar som framförts av alla från 'N Sync och Snoop Dogg till Katy Perry och just Taylor Swift.

För Shellback blir ”Bad blood” den nionde USA-ettan. Journalisten Jan Gradvall skriver på Twitter att det dessutom blir den första USA-ettan för den svenske producenten Ilya Salmanzadeh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.