Foto: TT

90-talisterna tar ”new age” tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Sammanflätade energier, alltings mening och sjätte sinnen.

Skeptikern kallar det ”new age”. Trosbejakaren ”spiritualitet”. Kulturnyheterna pratade med Melodifestivalens ”millennials” om meningen med livet.

”Det är en ny hippievåg på gång”, säger Molly Sandén.

Melodifestivalen har pågått i sex veckor. Under den tiden har flera av artisterna, ofta kvinnor under 25 år, sagt att ”det som händer händer”. ”Om det är förutbestämt att jag ska röstas ut så blir det så. Det finns en mening med det”.

Villkorslös acceptans sådde frön till frågor om vad som händer med livsåskådning signerad ”the millennials”: människor födda sent 80-tal till tidigt 00-tal.

Melodifestivalen 2016

”Pratade om köttindustrin och började yoga”

Molly Sandén är 23 år. Mer eller mindre offentlig sedan 13. Hon startade i Lilla Melodifestivalen och gör tredje vändan i storversionen 2016.  I två år bodde Molly i Los Angeles tillsammans med Danny Saucedo. De hängde med Avicii, med Skarsgårds och gick på fest hos Chris Brown. Sedan fick de nog och åkte hem. Där börjar hennes ”spirituella resa”.

– Jag har alltid känt mig troende men aldrig tillhört någon grupp. Där borta blev det på riktigt. All yta tog väldigt mycket plats. De jag jobbade med krävde att jag skulle gå som klädd till fest varje dag. Alltid tipptopp. Aldrig osminskad. Det kändes som att jag spelade en roll i ett jättestor spel, jag kände mig obetydlig, säger hon.

– Jag pratade med någon om köttindustrin och började med yoga för att hitta någon slags balans. Ett komplement till all yta. Jag ville titta inåt istället, och började kolla på olika dokumentärer och videos på Youtube. Jag märkte att jag blev lugn av meditation och började läsa på mycket om var människan kommer ifrån. Det gav mig lite magi i vardagen, som annars var platt, ihålig och tom. Jag kunde titta upp i stjärnorna tänka att det finns någonting mer. Där någonstans började mitt sökande.

”En ny hippievåg på gång”

Låten som Molly Sandén gör i Melodifestivalen, ”Youniverse”, handlar om det.

– Min tro grundar sig i oss människor. Vi tillhör samma sak och kommer från samma big bang. Det finns ett universellt consciousness. Som ett sjätte sinne. I dagens samhälle är det väldigt mycket fokus på individen. Att man ska vara självständig och ta hand om sin karriär. Men vi mår bäst i pauserna från det, när vi delar någonting större.

Du är född 92. Medan du var i tonåren dök det till exempel upp ett antal nya skolreformer. Står du för en motreaktion mot det individanpassade?

– Ja, det låter kanske lite dramatiskt men jag tror att det är en hippievåg på gång. Den moderna hippien. Man tänker mer på de djupa spirituella frågorna och på att ta hand om planeten. En reaktion mot det fyrkantiga formen man annars ska stöpas in i. Jag var ju verkligen den också, tjejen som ville vara alla till lags, ha högsta betygen och vara omtyckt av alla. Jag var rädd för kritik. I dag har jag landat i någonting annat och känner mig väldigt stark.

”Har haft panikångest”

Nu bör understrykas att Molly Sandén naturligtvis inte är någon vanlig 23-åring. För en vanlig 14-åring kallas inte ”Sveriges nästa Carola” inför kungahuset, en genomsnittlig 17-åring tävlar inte i ”Let’s dance” och läser inte Flashbacktrådar med 400 kommentarer om ”varför man är för äcklig för att ligga med” i samband med det, och de tävlar inte i Melodifestivalen samma år och tvingas hantera att de vuxna man samarbetet med inte svarar i telefonen när 17-åringen i fråga placerar sig sist i finalen. De allra flesta av oss har heller inte gjort slut med en popstjärnepojkvän i medialt ljus och blivit ihop med en annan.

– Jag har haft panikångest i många år. Värst var det 2010, då var jag riktigt på botten. Sedan hade jag en till dipp i slutet av 2011. Det var dagar då jag inte kunde gå upp ur sängen. Jag låste in mig och hade ingen livslust alls. Det är svårt att beskriva för nu är jag glad. I en djup depression ser man ingen utväg, men jag är ett levande bevis på att det kan bli bättre. Jag försöker sprida det i mina medier.

”Allting som händer finns en mening med”

Lisa Ajax, 17 år, är på många sätt där  Molly Sandén befann sig samma tid i livet. Hon vann ”Idol” 2014, drömmer om att ”slå internationellt” och har tävlat i musik sedan om var nio år gammal.

– Jag började tävla utomlands när jag var tolv. Italien, Polen, Ukraina, Litauen, USA... Det var inte som de där skönhetstävlingarna man ser på teve, när mamman tvingar barnet att ställa sig på scenen. Jag gjorde det för att jag ville, säger hon.

Precis som Molly väljer Lisa att fokusera på andning och balans inför finalen av Melodifestivalen. Det gör skillnad för nerverna, säger hon, men alldeles oavsett vad resultatet blir, kommer hon att känna frid. ”Det som ska hända, kommer att hända”.

– Allting som händer finns det en mening med. Livet kan kännas orättvist men jag tror ändå att det alltid finns en mening.

Varför tror du så?

– Jag vet inte riktigt. Det känns bara som att det är så. Stängs en dörr så öppnas en annan. Det hjälper mig att tänka positivt.

”Viktigast att må bra”

Forskning visar att 90-talisterna har värderingar som rimmar väl med vad 20- och 30-talisterna värdesatte. Trygghetssökande ordningsivrare. Frågan är vad ”ordning” innebär.

Lisa Ajax har hoppat av skolan men hennes kompisar går i tvåan på gymnasiet.

– För dem är väl det som är viktigt typ Instagram, likes där, att hänga med kompisar och för många är det viktigt med fest.

Det låter som vanliga tonåringar. Är det viktigt att vara duktig?

– Nej, det tror jag inte. Förut kändes det som att de flesta ville ha höga betyg och kämpade för det, men nu är det mer, ”får jag godkänt är det lugnt”. Det känns som att många blivit lite lata. Jag var själv lat i skolan.

Är det en förskjutning av vad som är viktigt?

– Kanske. Det viktigaste är att få vara med sina kompisar och må bra själv. Det är bra tycker jag för skolan stressar många.

”Tog till hjärnkraft”

Lisa Ajax kommunicerar med sina fans genom Instagram. 230.000 konton följer hennes selfies och videohälsningar. Molly Sandén har 560.000 följare på samma forum. Hon ägnar sig också åt porträtt av jaget, men vill samtidigt erbjuda någonting annat. Livsstilsupplysning. Den som önskade kunde till exempel följa Molly och Danny Saucedos bestigning av Kilimanjaro till förmån för Rädda barnen genom plattformen i början av året.

– Jag fick en helt ny bild av andning sedan dess. Det var en väldigt jobbig resa, för jag förstod ganska snabbt att jag inte var i fysisk form för att göra det. Jag behövde ta till hjärnkraft: mind power. Danny hittade ett klipp men en kille som utvecklat en egen andningsteknik. Han chargear cellerna med massa syre och kan genom det kontrollera kroppens ph-värden. Men man måste tro på det. Det är någonting att ta till när jag känner att jag är på väg att dränkas i prestation.

Det låter lite pseudovetenskapligt?

– Ja.

Men du föredrar att tro istället för att vara skeptisk?

– Du hittar inte magi om du inte letar efter den. Du kommer inte att bli lycklig om du inte letar efter lyckan i livet. Om man är på botten kan det så klart behövas tyngre hjälp, men i de korta svackorna gör små saker skillnad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2016

Mer i ämnet