Foto: SVT

ABBA-fanklubben firar 30 med helhelg i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

De har kommit från Mexiko, USA, Brasilien och olika håll i Europa. Internationella ABBA-fanklubben firar 30 år med en helhelg i ABBA-universumets medelpunkt, Stockholm.

Det har gått 33 år sedan ABBA upplöstes och de fyra gick skilda vägar. Även om förstås Björn och Benny fortsatt samarbeta. Men internationella ABBA-fanklubben, baserad i Holland, har aldrig låtit ABBA:s upplösning stå i vägen.

Ungefär 300 fans väntas till Stockholm för att fira 30 år som klubb med en helhelg. På programmet står ”ABBA-vandringar”, museibesök, pub och disco. Redan fredag efter lunch samlades en stor skara mycket hängivna fans på ABBA-muséet.

– Efter min studentexamen flyttade jag från Finland till Stockholm för att om inget annat andas samma luft som ABBA, säger Caterina Rivanor

”Musikaliska genier”

Om man frågar vad som är så speciellt med ABBA säger fans så här:

– De är musikaliska genier. Tidlösa sånger, fantastisk musik, fyra vackra människor och fantastiska avant-garde videor på den tiden.

– Sångerna, texterna, hur rösterna kombinerades. Agneta sopran, Frida mezzosopran. Jösses! Det var som änglar som sjöng!

Forskar på ABBA-fans

I skaran finns Shanika Ranasinghe som är fan och dessutom har börjat forska på ABBA-fans hemma i Oxford, Storbritannien.

– Det fascinerar mig att gruppen fortfarande är så populär, 30-40 år efter att de stod på scen. Och sedan finns allt som kommit efteråt, filmer, teaterpjäser, men fortfarande finns en massa väldigt passionerade fans som är väldigt lojala mot en grupp som inte spelar tillsammans. Jag tycker det är ganska unikt, säger hon.

– Så vad är svaret, varför är det så?

– Jag kan inte säga det än, tyvärr, för jag började rätt nyligen. Men när jag doktorerar kommer jag att kunna svara bättre, skrattar Ranasinghe.

Hur är ett typiskt ABBA-fan?

– När jag började var det många som sade ”å, det är bögar och 40-åriga kvinnor” men jag har insett att man inte kan generalisera om ABBA-fans. De är väldigt olika. En del är i min ålder och yngre, andra har varit fans sedan ABBA fortfarande spelade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.