Electric Banana Band med Janne Schaffer, Lasse Åberg och Klasse Möllberg när de uppträdde i Allsång på Skansen 2014. Foto: TT Bild.

Åberg och Schaffer gör elektrisk bananbok

Uppdaterad
Publicerad

Barnslig folklighet, mjuk manlighet och tajt sväng. Electric Banana Band har charmat barnkull efter barnkull i 35 år. Nu kommer en karaokebok med bandets låtar.

År 1976 blir den 36-årige Lasse Åberg tillfrågad om han vill bidra till julkalendern.

Trött på snö och julmys kallar han in sin kompis Klasse Möllberg och skapar Tarzanparodin ”Trazan och Banarne” – två djurklädda killar som bor i en trädkoja i djungeln.

Karaktärerna blir så populära att de snart får sin egen tv-serie.

1980 kallar de in proffsmusikern Janne Schaffer – som många menar är Sveriges mest begåvade gitarrist – och startar Electric Banana Band inför inslaget ”Rocktajm”.

30.000 hårdrockare som gör ”pirajan”

Bandet överlever sin moderserie, de fortsätter att spela även efter att ”Trazan och Banarne” läggs ned.

Och nu har de charmat barnkull efter barnkull i 35 år. De vuxna som var med om bandets begynnelse verkar inte heller kunna släppa dem. Under åren har Electric Banana Band bland annat satt upp en musikal, spelat med Kungliga Filharmonikerna och turnérat runt i Sverige.

I somras spelade de på festivalen Sweden Rock.

– Det står 30.000 hårdrockare framför oss, och vi ska få dem att göra pirajan. Det var väldigt trevligt, säger Lasse Åberg.

– Vi var på nattklubb och spelade i januari också, det är otroligt, säger Janne Schaffer, som skrivit all bandets musik.

Mjuk manlighet

Komikern Josefin Johansson har inspirerats av Electric Banana Bands sätt att göra barnkultur även vuxna tycker är rolig när hon gjort sina egna barnprogram.

– Det är ju på riktigt bra låtar, man har tagit det på allvar. Sen kan man ju argumentera om hur seriös ”Maja min Maja” är som existentiell låt, men den är jävligt svängig, säger hon.

Hon har flera teorier kring varför nya generationer fortsätter att attraheras av Trazan och Banarne: En tilltalande leopardmönstrad estetik, ett långsamt tv-tempo, oräddhet inför att kränka barns psyke – och en mjuk manlighet.

– Jag tror att framgången också kan ligga i att Trazan och Banarne visar upp en annat mansideal än vad som är brukligt. Det är två vuxna killar som ligger i varsin djurkostym och pratar mjukt och fint med varann. Det tråkiga är att det är ju inte en enda kvinna med, men det kanske de tjänar in på de här fina mansförebilderna som de faktsikt är? Killarna ska ju också ha sitt, säger Josefin Johansson.

Sångtexter, minnen och kuriosa

Nu har det gjorts ett försök att fånga Electric Banana Band-undret i en jubileumsbok med karaokefunktion.

Utöver musikspelare och sångtexter är den fylld av kuriosa, minnen och Åbergs egna illustrationer. Själv beskriver han den elektriska bananboken som en sammanfattande scrap book.

– Eftersom jag är en lite oförlöst folkskolelärare så vill jag också ha med en liten djungelskola där man får reda på vad en piraja är, vad elektricitet är – och vad är Electric Banana Band? säger Lasse Åberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.