Phil rudd anlände till rättegången iklädd kostym. Han ville inte kommentera sitt erkännande för pressen. Foto: AP/TT

AC/DC-trummisen erkänner mordhot och drogbrott

Uppdaterad
Publicerad

Phil Rudd erkände sig skyldig till mordhot och droginnehav när rättegången mot rockstjärnan inleddes på måndagen.

Turerna kring AC/DC-trummisen Phil Rudd fortsätter. Efter att konsekvent ha nekat till brott de senaste månaderna erkände rockstjärnan sig skyldig till att ha hotat en före detta anställd till livet och till innehav av metaamfetamin och marijuana på måndagen, när rättegången i Nya Zeeland hade sin början.

Rudd riskerar nu sju års fängelse, men enligt hans advokat handlar hotet om ett ”ilsket telefonsamtal” och inget annat. Man hoppas nu på en friande dom.

Hotade anställd

60-årige Phil Rudd, som gjort sig känd som trummis i rockbandet AC/DC under de senaste 40 åren, erkände att han erbjudit pengar, fordon och ett hus till en bekant i utbyte mot att denne ”gjorde sig av med” Rudds tidigare anställde. Han erkände också att han hotat mannen i fråga till livet per telefon.

Enligt förundersökningen hade konflikten sin början i augusti 2014, då Rudd lanserade soloalbumet ”Head job”. Efter en i Rudds ögon misslyckad releasefest avskedade han en av sina anställda, och hotade honom senare till livet på grund av dennes arbetsinsats.

Kryphål i lagen

Enligt nyzeeländsk lag kan en domare välja att inte döma en åtalad för brott, även om denne erkänner, om domaren anser att straffet är oproportionerligt i jämförelse med brottets natur. Domaren i Rudds rättegång säger att han inte kommer döma Rudd förrän han fått höra dennes förklaring bakom sitt agerande. Rättegången kommer att återupptas i juni.

Phil Rudds framtid som medlem i AC/DC är i nuläget oklar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.