Adam Tensta vägleder unga hiphop-talanger

Uppdaterad
Publicerad

”Nästa nivå” är en satsning där några av Sveriges största hiphop-profiler – Timbuktu, Adam Tensta, Syster Sol och hela Femtastic-kolletivet – lyfter fram nya talanger.

Projektet är en del av ungdomsfestivalen ”We are Sthlm” som i sin tur är en del av Stockholms kulturfestival som startade under tisdagen och pågår fram till den 17 augusti.

”Jag vill svimma just nu”

Under tisdagskvällen kommer artisterna tillsammans med talangerna genomföra en fem timmar lång konsert i Kungsträdgården i Stockholm. En konsert som när den hölls förra året samlade över 20.000 personer.

– Jag vill svimma just nu men samtidigt vill jag bara upp på scenen och köra hårt, det kommer bli jävligt tungt, säger Beri Barbari Gerwise som är en de sex talanger som valts ut av de från början 400 sökande.

– Man står hemma framför badrumsspegeln och rappar för sig själv, och då har man så mycket självförtroende och man tänker att man har hela världen framför sig. När man står på scenen ska man tänka exakt likadant, säger hon.

Vill öppna dörren för nya profiler

Coachningen som talangerna genomgått har resulterat i sex nyproducerade låtar som också kommer framföras under spelningen i Kungsträdgården. Adam Tensta, eller Adam Momodou Eriksson Taal som han egentligen heter, är en av ledarna i projektet.

– De är otroliga låtskrivare och textförfattare, men hur får man en låt att leva? Det räcker inte bara att spela in den. Hur kan man ta den till nästa steg, till nästa nivå, det är där vi kommer in med vår erfarenhet, säger Adam Tensta.

”Bredden av svensk hiohop som gör den så stark”

Hans motivation kring projektet ligger i viljan av att den svenska hiphop-scenen ska fortsätta växa och utvecklas.

– Jag ser så klart mycket av mig själv i många av de här talangerna. Hur man kände och hur man brann för musiken, hur man verkligen var hungrig, säger Tensta och fortsätter:

– Jag vill mycket hellre öppna dörren för någon som inte annars skulle kunna gå över den där tröskeln än att göra det för någon som redan är etablerad. Det är viktigt, det är viktigt för mig som person och för scenen. Svensk hiphop hade inte varit något om det bara fanns en eller två-tre akter. Det är bredden av svensk hiohop som gör den så stark och för att den ska leva vidare så måste det komma in nya profiler.

Se inslaget ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.