Skådespelaren och regissören Alexandra Dahlström. Foto: TT

Alexandra Dahlström regisserar drömvideo

Uppdaterad
Publicerad

När den italienske discogiganten Giorgio Moroder gör sitt första album på 30 år kallar han in Alexandra Dahlström för att regissera videon till titelspåret ”Déjà vu”.

Hur fick du det här uppdraget?

– Det var till hälften en sjuk slump och till hälften universum som svarar när man önskar sig saker av det. Det började med en helt vanlig resa till Los Angeles för att hänga med min kompis Julia Gahne som är kreativ producent och min partner in crime i ur och skur. Plötsligt kom en sådan där möjlighet man väntat på halva livet; att pitcha en videoidé för en italiensk discolegend med en magisk mustasch. Och han gillade den.

Vad var din vision för videon?

– Du vet det här ordspråket ”följ så flyr de, fly så följer de”? När jag googlade det såg jag att det är en parafrasering av Evgenij Onegin av Pushkin. Typ ju mindre vi älskar kvinnorna desto mer vill de ha oss. Jag älskar Pushkin och det visade sig att det gör Giorgio också. Så jag tänkte att en snubbe som är på ständig jakt efter nyförälskelse går vilse bland alla sina ex-flickvänner i en mardrömslik gränsvärld skulle det kunna bli ganska jävla roligt. Jag och Julia lekte med en massa referenser, mest ”8 och en halv” av Fellini, våra tjejkompisar och klassiska scandal beauties som Monica Bellucci och Vanessa Paradis.

Vad är din relation till Giorgio Moroder rent musikaliskt?

– Jag har lyssnat på honom mycket tidigare. Jag brukar spela hans gamla grejer som ”From here to eternity” ute när jag spelar skivor. Jag stod längst fram på Moroders spelning på Way Out West och hurrade på italienska, jag har en stor kärlek till äldre disco och den elektroniska musik som Moroder är förfader till. Plus att jag älskar Donatella Rettore, Donna Summer och Grace Jones. Så det här var verkligen en dröm att få göra.

Hur var han att arbeta med?

– Moroder är en av de gulligaste och mest bildade farbröderna jag någonsin haft nöjet att arbeta med. På inspelningsplatsen retade han mig för att jag använde metaforer och refererade till Pushkin hela tiden. “Sascha, it is because you are Russian, they are always too philosophical!” Men egentligen tror jag han njöt av att få diskutera Turgenjev med en likasinnad europé i La la-land.

Vad jobbar du med just nu?

– Jag åker till Berlin snart för ett internationellt samarbete som jag utvecklat under några månader. Mer kan jag inte säga. Förutom det klipper jag en ny musikvideo med roadmovie-material från Brasilien till Klas Isaksson, en ny svensk technoakt som släpper sin första singel i sommar.

”Déjà Vu” släpps den 12 juni.

Giorgio Moroder

Började sin karriär som sångare, men började snart producera elektroniska discolåtar.

1978 skrev och producerade han Donna Summers klassiker ”I Feel Love”. Året efter kom soundtracket till filmen ”Midnight Express” som belönades med en Oscar.

Under 80-talet radade han upp hitlåtar som ”Neverending Story” med Limahl, ”Take My Breath Away” med Berlin och ”What A Feeling” med Irene Cara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.