Alice B och Håkan Hellström. Foto: TT

Håkan drog in miljoner – hon fick inget betalt

Uppdaterad
Publicerad

Stjärnskottet Alice B blev inbjuden att spela med Håkan Hellström på Ullevi 2014. Nu, bara dagar innan Hellström kommer att reprisera den gigantiska spelningen i Göteborg, uppdagas det att Alice B varken fick betalt eller ett personligt tack efter uppträdandet på den tidigare konserten. ”Oacceptabelt”, kommenterar Håkan Hellström.

Singer-songwritern Alice Botéus, mera känd som Alice B, blev inbjuden av Håkan Hellström att spela på hans tidigare konsert på Ullevi 2014. I en intervju med Göteborgs Posten under förra veckan fick Alice B frågan om hur hon mindes Ullevispelningen – en fråga som väckte många känslor till liv. Det uppdagades att hon inte hade ”fått ett öre” för sin insats.

– Verkligen ingenting. Jag, Freddie och trollkarlen [Wadling och Carl-Einar Häckner] fick dela på en back öl. That’s it, sade Alice B till Göteborgs Posten då.

För Kulturnyheterna berättar Alice B att hon blev rädd när hon läste artikeln på tisdagskvällen.

– Jag tänkte, vem gynnar det här, men när jag vaknade i morse så tänkte jag att det faktiskt är helt sant, och lika bra att jag berättar hela historien.

Stormiga känslor

Det blev en Facebook-status av historien. I den går hon igenom olika känslolägen i sviterna av gratisspelningen, som för Håkan Hellström själv genererade omkring 30 miljoner kronor bara i publikintäkter:

”Varför blev jag rädd?

Vem hade inte blivit rädd att stå till svars mot Håkan och ev. fans, bilden av honom som är uppritad visar på den mest generösa mannen både känslomässigt och karriärsmässigt. Helt plötsligt kommer en svart fläck på det hela. Jag är ingen stor artist, jag är fortfarande tvungen att ta spelningar där man ska vara glad om man inte går back.”

– Jag är fortfarande lite rädd och jag hatar att jag är det, men nu är allt ute och allt är sant. Jag har svårt att tro att Håkan själv inte har någonting att säga till om. Det är klart att han har. Jag är liksom i Göteborg på det här lilla indiebolaget och vet inte precis hur allt funkar, säger Alice B till Kulturnyheterna.

”Det är absurt”

Under punkten ”varför blev jag förbannad?” beskriver hon i Facebook-statusen att det aldrig var tal om någon form av betalning. ”Jag känner mig även förbannad för att jag klandrar mig själv att jag är förbannad. Att jag ska vara s.k ”tacksam”. Håkan tackade mig inte ens personligen efteråt”.

– Det är absurt. Helt jävla fucked. Nu i helgen kommer han väl att dra in ytterligare några miljoner. Det är en stor lättnad att få ut det här. Jag har fått så mycket respons att jag trillar av stolen, säger Alice B.

Betydde inte utrymmet någonting då, att spela inför 70.000 människor?

– Alltså, livet innan och livet efter det här är ingen skillnad. Jag har samma fans som tidigare, det kommer ungefär lika många till mina konserter... Det hände inget särskilt. Jag och alla andra väntade ju på Håkan. Det var ju liksom hans show.

Hellström: oacceptabelt

Alice B avslutar sitt Facebook-inlägg med en uppmaning.

”Tack Håkan, men jag gjorde det jävligt bra på egen hand”, skriver hon och bifogar sitt mobilnummer så att Håkan Hellström kan swisha över pengarna.

Håkan Hellström hälsar genom en presskontakt att han utgått från att Alice B fått betalt.

”Håkan har världens största konsertarrangör i ryggen, han räknar med att alla som går upp på scen på Ullevi har en överenskommelse med dem om vad som gäller och att det efterlevs”, lyder kommentaren.

”Han är besviken på hur det skötts. Han är också artist och varit i exakt samma läge och tycker det är oacceptabelt.”

Arrangören av konserten på Ullevi 2014, Live nation, säger till Kulturnyheterna att de kommer att ta kontakt med Alice B.

– Det känns viktigt att vara tydlig med att när det kommer till hantering av ersättning till musiker är det någonting som ligger på oss och inte på Håkan, säger Kristofer Åkesson, pressansvarig.

– Det är självklart jättetråkigt att läsa om Alice upplevelse av situationen och just därför kommer vi att sätta oss ned och prata med henne för att höra om hennes upplevelse och bild över vad som har hänt och varit överenskommet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.