”Alice Babs var den första tonårsidolen”

Uppdaterad
Publicerad

När Alice Babs slog igenom med filmen ”Swing it magistern” 1940 blev det snudd på skandal. Många ansåg den vara för provokativ.

– Swing och Jazz var ju utmanande i sig på den tiden, hur konstigt det än kan låta idag, säger kulturjournalisten Sven Hugo Persson. Och sen handlar ju låten om en elev som gör uppror mot sin lärare också.

”Hon hade en unik naturröst”

Han menar att det var Alice Babs lekfullhet och sättet hon sjöng på som fick henne att först bli tonårsidol och sedan folkhemssymbol.

Alice Babs är död

– Hon hade en unik naturröst, och det svängde. Alla andra kända sångerskor på den tiden sjöng på ett mer operettliknande sätt, säger han. Men Alice Babs sjöng som ingen gjort förut, hon var den första populärsångerkan vi hade, säger han.

Alice Babs var mångsidig och under sin långa karriär blev hon en av Sveriges mest folkkära artister.

Gjorde dokumentär om Babs

Producenten, musikern och regissören Lasse Zackrisson träffade Alice Babs senast i mars förra året. De har tidigare jobbat ihop och 2008 sände SVT hans dokumentär om sångerskan: ”Naturröstens hemlighet”.

– Hon var fantastiskt inspirerande. Otroligt professionell och kunnig med ett öra för detaljer. Hon var intresserad av hela kedjan från inspelningsteknik till skivomslag, säger Lasse Zackrisson till Kulturnyheterna.

”Förändrade musiksverige”

Han beskriver henne som ett föredöme. Någon som var banbrytande och alltid låg i framkant.

– Hon förändrade musiksverige. Det ansågs inte bra att en ung skolflicka sjöng jazz. Flickor före Alice skulle dessutom ha en ljus röst. Men hon hade ju lyssnat på Louise Armstrong och Cab Calloway och gjorde den musiken till sin, säger Lasse Zackrisson.

Alice Babs var också Sveriges första representant i Eurovision Song Contest 1958, på 60-talet samarbetade hon med den världsberömde jazzmusikern Duke Ellington och blev omnämnd i internationella medier och 1972 blev hon utnämnd till hovsångerska. Något som dittills bara förärats operasångerskor.

Enormt älskad röst

Sven Hugo Persson minnas Alice Babs som en som gav röst åt det svenska folkhemmet.

– Jag tycker det viktigaste är att hon var den stora populärsångerskan. På 50-talet var hon schlagersångerskan framför alla andra. Hon var en utmanande rebell med en enormt älskad röst.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Alice Babs är död

Mer i ämnet