Petter Alexis Askergren. Foto: TT

Arbetssituationen ledde Petter tillbaka till skolbänken

Publicerad

Entreprenören och hiphopmusikern Petter Alexis Askergren har ständigt nya projekt på gång och lever idag ett liv fullt med jobb. Men för honom började arbetslivet med att bli runtslussad på Arbetsförmedlingen.

Vad har du för erfarenhet av Arbetsförmedlingen?

– Inte så mycket bra men jag minns inte så mycket. Jag hamnade på Arbetsförmedlingen direkt efter studenten.

Det Arbetsförmedlingen erbjöd honom var inte ett jobb utan en praktikplats.

– Tanken med praktikplatsen var att man skulle bli heltidsanställd men man skickades runt.

Valde skolbänken

Efter sex månader på ett ställe väntade ett nytt ställe. Han kombinerade jobb som diskare och servitör om dagarna med städare på kvällar för att få det att gå runt innan han hittade en annan en annan väg.

– Jag valde att gå tillbaka till skolbänken.

Petter läste upp sina betyg på komvux samtidigt som han fortsatte att jobba extrapass på kvällar. Det fungerade bra för honom och det är ett råd han gärna delar med sig av.

– Det bästa man kan göra är att fortsätta plugga.

”Fel att arbeta dygnet runt”

Hur ställer du dig till sextimmarsdagar?

– Jag tycker att det är svårt. Jag är nog fel person att svara. Jag är lyckligt lottad som få arbeta med något som jag tycker är roligt men det är ju skillnad om man inte gör det. Jag tycker att det är fel att vi ska arbeta dygnet runt och inte hinna med familjen. Men jag skulle aldrig kunna leva efter det själv.

Vad betyder ett arbete?

– Jag skulle jämföra arbete med träning som jag har börjat med på senare år. Det finns en likhet med att man känner att man åstadkommer något. Att jobba för något är något som man mår extra bra av. Sedan handlar det om trygghet också. Pengar handlar om trygghet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.