Timbuktu var en av de artister som spelade på årets framgångsrika reggaefestival i Furuviksparken i Gävle. Nu kräver tjänstemän inom kommunen att festivalen flyttar. Foto: Erik Mårtensson / Scanpix

Storbråk i Gävle om reggaefestival

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala reggaefestival fick i somras ett nytt hem på Furuviksparken i Gävle. Men nu kräver narkotikakommissionen i Gävle att parken aldrig mer arrangerar festivalen.

I somras flyttade Sveriges kanske mest anrika reggaefestival från Uppsala till Furuviksparken i Gävle. Årets festival, som hölls i mitten av augusti, blev en succé med 13 000 besökare och framträdanden av Shaggy och Timbuktu.

Men lyckan i Gävle kan bli kortvarig – åtminstone om kommunens tjänstemän får bestämma. I en debattartikel i Gefle Dagblad skriver ett antal företrädare för Gävles narkotikakommission att man efter festivalen samlat in synpunkter från polisen och socialtjänsten.

Vill stoppa festivalen

Visserligen såg polisen inga spår av misshandel eller bråk, skriver man. Däremot gjordes 45 beslag av narkotika och 135 personer misstänktes för narkotikabrott. Därför väljer kommissionen att beskriva reggaefesten som en ”narkotikafestival”.

Man uppmanar Furuviksparken att i fortsättningen ”inte arrangera en narkotikafestival som aktivt bidrar till att sprida narkotikamissbruket lokalt och regionalt”.

I framtiden hoppas narkotikakommissionen slippa se någon mer reggaefestival i kommunen. ”Vi behöver inte denna tillströmning av narkotika till Gävle utan vi vill fortsätta att arbeta för ett drogfritt Gävle”, skriver de.

Möter kritiken

Men på Furuviksparken tycker man att kritiken är felaktig. I en intervju med Arbetarbladet tar parkens marknadschef Erika Rydstrand avstånd från droger, och antyder att tjänstemännens bild är kraftigt överdriven.

– Jag tycker att det var väldigt plumpt av kommissionen att kalla det för en ”narkotikafestival”. Faktum är att ingen i personalen såg någon använda narkotika, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.