Snoop Dogg greps i helgen efter en konsert på Flustret i Uppsala. Foto: Marcus Ericsson/TT

Arrangören: ”Gripandet kan skada musiksverige”

Uppdaterad
Publicerad

Hiphop och reggae bevakas hårdare av polisen än andra genrer, menar Kristofer Åkesson på Live Nation.

Efter att ha gripits av polisen misstänkt för narkotikabrott har rapparen Snoop Dogg lovat att aldrig mer återvända till Sverige. Polisen menar att gripandet var en rutinkontroll, medan rapparen själv hävdar att polisen specifikt riktat in sig på honom.

På Live Nation, bokningsbolaget som ligger bakom konserten, ställer man sig tveksam till polisens uppgifter och menar att gripandet av världsstjärnan var anmärkningsvärt.

– Det som hände i helgen har jag aldrig sett tidigare. Enligt de uppgifter vi har fått var det flera bilar som åkte ikapp och omringade Snoops bil, stoppade den och riktade in sig specifikt på honom i bilen. Så jag har svårt att se att det var en slumpmässig kontroll, säger Kristofer Åkesson, pressansvarig på Live Nation.

Kan undvika Sverige

Efter att ha filmat gripandet och lagt ut ett klipp på sin Instagram, där rapparen har drygt sex miljoner följare, har händelsen fått stor internationell uppmärksamhet i tidningar som Washington Post, The Guardian och Billboard. Kristofer Åkesson menar att detta kan få konsekvenser för musiksverige.

– Den här typen av uppmärksamhet kan absolut skada Sverige och i förlängningen leda till att artister väljer att inte uppträda här. När man pratar om musiker av den här internationella kalibern så är branschen ganska liten, så det är klart det påverkar, men i vilken utsträckning är svårt att säga nu.

Bör man då se mellan fingrarna när det är artister som begår brott?

– Nej, men generellt bör väl insatsen matcha brottet. Jag är inte rätt person att svara på hur narkotikaspaning ska gå till, men har svårt att se att man hade använt samma insats om det inte varit en offentlig person, och där finns en problematik. Vissa musikgenrer bevakas hårdare av polisen, säger Kristofer Åkesson

Testet visar positivt

Christer Nordström, presstalesperson för Uppsalapolisen, vill varken dementera eller bekräfta om beslutet att stoppa Snoop Doggs bil var planerat.

– Det fanns mycket droger runt omkring Snoop Dogg-konserten och man beslutade att kontrollera fordon som lämnade platsen. Jag kan inte svara på varför just hans bil stoppades, det var en polisiär bedömning, säger Christer Nordström.

Poliserna som deltog i ingripandet vill inte kommentera händelsen till media.

–  Vi har lämnat den information vi är beredda att ge. Snabbtestet som gjorts på Snoop Dogg efter gripandet har visat positivt, nu får vi vänta på den slutgiltiga analysen för att se vad det ger för något, säger Christer Nordström.

Annat vid hambo och schottis

Enligt Nordström riktar polisen inte in sig särskilt på kända personer som är drogliberala, utan gör individuella bedömningar från fall till fall. Samma sak gäller enligt honom musikgenrer.

– Hade vi en schottis- eller hambo-gala hade det naturligtvis inte varit på detta sättet, medan det på reggaefestivalen i Uppsala röktes på överallt. Men vi gör inte generellt en större insats på hiphop eller reggae-konserter, det görs en enskild bedömnings av ordningsläget från fall till fall, säger Christer Nordström.

– Jag förstår om det här väcker upprörda känslor hos arrangören, det är jättetråkigt om världsartister inte kommer till Sverige när många gillar musiken. Jag hoppas att Snoop Dogg kommer tillbaka i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.