Artisten Papa Wemba är död

Uppdaterad
Publicerad

Kungen av kongolesisk rumba kollapsade på scen under en spelning i Elfenbenskusten på lördagen.

Papa Wemba var en förgrundsgestalt inom musikgenren soukous, som uppstod i Kongo-Kinshasa i mitten av 1900-talet, och är en afrikansk variant av den dansanta rumban.

Stora framgångar

Han föddes 1949 i Belgiska Kongo, nuvarande Kongo-Kinshasa, och arbetade bland annat med den legendariska musikgruppen Viva La Musica men startade också flera egna band som Isifi Lokole och Molokai. Papa Wemba hade stora framgångar med låtar som Mere Superieure, Sai Sai och Nani Temoin.

Papa Wembas riktiga namn var Shungu Wembadio. Artistnamnet Papa Wemba antog han 1975 – anledningen var att hans föräldrar dog tidigt och han var den förstfödde sonen vilket medförde ett slags familjeansvar, därav namnet ”Papa”.

Mångsidig artist

På 1980-talet flyttade Papa Wemba till Paris för att jobba på en internationell karriär och utveckla den då relativt nya genren världsmusik. 1993 var han förband till Peter Gabriel under hans världsturné.

Papa Wemba blev också känd för andra saker utöver sin musik. Han var en stil- och modeikon och skådespelade i flera filmer. Det riktades också misstankar mot Papa Wemba att han använde sitt band som en täckmantel för människosmuggling.

Vidoupptagningar från spelningen i lördags i staden Abidjan i Elfenbenskusten visar hur Papa Wemba sjönk ihop på scen innan några dansare kom till hans undsättning, skriver BBC. Han dog innan han kom fram till sjukhuset och dödsorsaken är ännu inte känd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.