Strid om streamad musik

Uppdaterad
Publicerad

En handfull artister kräver nu en rejäl höjning av ersättningen när deras musik streamas på musiktjänster som Spotify.

Per Herrey, förbundsjurist på Musikerförbundet, uppger för Sveriges Radio att det i nuläget handlar om en handfull artister som är beredda att gå till domstol för att få upp ersättningen för streamad musik.

– Det här problemet är jättestort egentligen. Men just nu har vi en handfull artister som vill att vi driver det här, men det är bara toppen på ett isberg, säger han till SVT.

Vilka artister är det som det handlar om?

– Jag vill inte säga det. Musikerförbundet driver nu deras sak.

Från LP till CD till streaming

Per Herrey berättar att kraven framför allt kommer från artister med gamla kataloger, med musik från före digitaliseringens tid. Artisterna menar att ersättningen de får när deras musik nu streamas, till exempel via Spotify, är för låg.

– Bolagen har sålt musiken på LP-skivor och sedan på CD och nu ska de sälja dem på streamingtjänster också, utan kostnad. Vi vill att de pengar som musikbolagen får in på den streamade musiken ska delas lika mellan bolagen och artisterna. Idag får artisterna bara en tiondel.

Musikerförbundet kontaktar nu musikbolagen som det handlar om för att framföra sina krav.

Vad har ni mötts av för någon reaktion?

– De har inte varit så tillmötesgående, säger Per Herrey som lägger till att kritiken riktas mot de stora skivbolagen och inte mot Spotify.

– Några av independentbolagen har redan också en 50/50-fördelning av intäkterna för streamad musik där hälften alltså går till artisten, säger han.

Inga kommentarer

Kulturnyheterna har sökt representanter för Warner Music, som dock inte vill kommentera artisternas krav, utan hänvisar till bolagets presskontor i Storbritannien.

– Det är så man brukar göra. Man brukar hänvisa till att det här är en internationell praxis, men då säger vi att man kan göra vilka dealar man vill, menar Per Herrey.

Varför hänvisar man till världspraxis?

-Det är lätt att gömma sig bakom det. Och det tycker vi är fegt.

Kulturnyheterna har också, utan framgång, sökt representanter för svenska Universal.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.