Artister kräver nattkompisar på spelningar

Uppdaterad
Publicerad

Efter den senaste tidens uppmärksammade våld och övergrepp på konserter, kräver artister att så kallade nattkompisar ska finnas på plats.

Erik Lundin, Silvana Imam och Adam Tensta är några av de som uppdaterat sina ”riders”.

Champagne, vita rosor och rumstempererat vatten av märket Evian. Stjärnors kravlistor på vad som ska finnas när de anländer, så kallade ”riders”, uppmärksammas ofta för sina extravaganta och lyxiga bekvämligheter.

Men efter den senaste tiden sexuella övergrepp under konserter har bland annat Silvama Imam, Adam Tensta och Erik Lundin börjat begära så kallade ”nattkompisar”, personer som ska samarbeta med säkerhetspersonalen och se till att besökare känner sig trygga.

”Behövligt tyvärr”

Minst två nattkompisar ska närvara både innan, under och efter spelningarna.

– Om mina fans i publiken inte känner sig trygga är jag inte direkt sugen på att spela. Många artister känner så. En rider med trygghetspersonal som punkt är ett tydligt önskemål att vi artister vill att arrangörer tar ett större ansvar för besökarna, säger Silvana Imam i ett pressmeddelande.

Bakom initiativet står bokningsbolaget Appelgren Friedner och organisationen Nattskiftet.

– Det är helt underbart att artister vill vara med i den resan och ta det ansvaret. Det är otroligt viktigt och behövligt tyvärr. Och de har också den kraften, säger grundaren och verksamhetschefen på Nattskiftet Lisen Andréasson Florman till Kulturnyheterna.

Alla måste ta ansvar

Det är upp till arrangörerna om de vill uppfylla önskemålen om nattkompisar.

– Vi är lite trötta på att många festivaler säger att de inte har några problem och då är det dags att vi tar ansvar på festivalerna tillsammans. Vi vill hjälpa de att göra det. Det här initivativet är jättegrym start på det, säger Lisen Andréasson Florman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.