Återföreningar vi minns

Uppdaterad
Publicerad

Det amerikanska pojkbandet N’sync kommer att återförenas, om än bara för en kväll.

Kulturnyheterna uppmärksammar återföreningens populärmusikaliska milstolpar.

Det var bandets mest lysande stjärna Justin Timberlake som på Instagram meddelade att bandet återförenas som en sorts födelsedagspresent på bandmedlemmen JC Chasez 40-årskalas. Bara för en kväll alltså, och ganska privat. Kanske inte riktigt den återföreningen som fansen hade hoppats på.

Är det inte något lite rörande med band som återförenas? En längtan tillbaka till sin egen storhetstid – det var kanske bättre förr, möjligen också för att fylla på plånboken. Ganska långt från de ideal som en gång startade med popen och rocken.

Det är väl ingen vild gissning att när punkikonerna Sex Pistols återförenades och spelade in en ny version av Anarchy in the UK för tv-spelet Guitar Hero var de många gamla fans som tyckte rebellglorian hamnat lite på sniskan.

Den mest storstilade återföreningen stod Simon and Garfunkel för 1981 i New York, inför en halv miljon människor i Central Park. Fråga är om de inte till och med startade återföreningstrenden? Åtminstone inspirerades de trätande bröderna Don och Phil i Everly Brothers, som inte talat med varandra på tio år, att göra ett nytt försök 1983. Everly Brothers vars låtar Simon and Garfunkel gjorde covers på sina tidiga år tillsammans.

Pampigt var det också när Spice Girls återförenades under invigningen av OS i London 2012. Det var deras andra återförening sedan uppbrottet 2000. År 2007 gav de nämligen ut ett greatest hits-album och gjorde en 11 konserter lång avskedsturné.

Annars var 80-talet återföreningarnas gyllene årtionde. Under rubriken ”Återföreningar vi helst vill glömma” hittar man Led Zeppelin som efter trummisen Johns Bonhams död gjorde en mindre välrepeterad comeback under Live Aid-galan 1985, med Phil Collins bakom trummorna.

Experterna på återföreningar, The Who – sa tack och hej med både skiva och avskedsturné 1982, en avskedsturné som tycks pågå fortfarande 34 år senare, eller om det nu har övergått i en återföreningsturné, lite svårt att avgöra.

Mest otippade återseendet är utan tvekan svenska hardcordbandet Refused, som splittrades mitt under sin USA-turné 1998. I ett pressmeddelande bad de världen glömma bandet, bränna skivorna och gå vidare. 2012 återförenades bandet trots att sångaren Dennis Lyxen sa att de inte gjort det.

Det finns alltså all anledning att revidera den gamla rock ’n roll-devisen ”It’s better to burn out than to fade away”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.