Foto: TT

Chuck Berry får Abba-inspirerat Polarpris

Uppdaterad
Publicerad

Polarpristagarna kommer under tisdagen hyllas med framträdanden av bland andra Amanda Jensen, Kajsa Grytt och Jerry Williams. Dessutom får priset ett ansiktslyft av Efva Attling.

På tisdag mottar rocklegendaren Chuck Berry och teater- och operaregissören Peter Sellars sina pris i Konserthallen i Stockholm.

Kulturnyheterna har tidigare rapporterat att Chuck Berry, på grund av hälsoskäl inte kommer kunna närvara. Istället kommer gitarristen Dave Edmunds närvara i hans ställe.

Artister gör hyllningar

Kungliga Filharmonikerna är traditionsenligt på plats tillsammans med ett gäng artister som hyllar pristagarnas skapande.

Jerry Williams och Amanda Jensen kommer göra varsin tolkning av Chuck Berrys musik tillsammans med Dregen, Nicke Andersson, Nisse Hellberg, Maria Andersson, Kajsa Grytt och Kim Cesarion som gör ett medley.

Peter Sellars kommer hyllas av barytonen Olle Persson och sopranen Elin Rombo ackompanjerade av Filharmonikerna.

Abba-inspirerat pris

Ett nytt pris designat av Efva Attling kommer utöver prissumman på en miljon kronor att tilldelas pristagarna.

Tidigare år har varje pristagare fått ett unikt designat pris gjort av olika konstnärer och designers. Men från och med i år kommer Attlings pris att vara stadigvarande i ceremonin.

Priset som är gjort av glas och silver är enligt Attling bland annat inspirerat av den scenografi som Abba använde under bandets sista turné.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.