Dina Garipova tävlade för Ryssland i ESC. Foto: Olle Kirchmeier/SVT

Politisk strid om ”stulna” telefonröster i ESC

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands utrikesminister rasar över att Azerbajdzjan gav noll poäng till Rysslands bidrag i ESC och menar att de blivit snuvade på tio poäng.

Under en presskonferens med Rysslands och Azerbajdzans utrikesministrar förklarade de att Azerbajdzjans röster på Rysslands bidrag med Dina Garipova inte räknades. Det rapporterar EBU, European Broadcasting Union, idag.

Azerbajdzjans utrikesminister Elmar Mammadyarov menade att landets mobiloperatörer rapporterade att Rysslands Dina Garipova kom på andra plats efter telefonröstningen vilket borde ha gett henne tio poäng. Men när poängen presenterades live under finalen uteblev poängen till Ryssland.

Eurovision Song Contest 2013

Utredning ska tillsättas

– Tio poäng har stulits från oss. Ja, eller inte från oss, men från vår deltagare. Efter Azerbajdzjans utredning kommer vi att komma överens om en gemensam handlingslinje så att den här skandalösa händelsen inte kommer förbi utan ett svar, säger Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

Azerbajdzjans president Ilham Alijev ska tillsätta en utredning om varför rösterna för Rysslands bidrag inte räknades med.

– Vi var chockade, inte bara vi men framförallt public service i Azerbajdzjans som är en del i EBU, European Broadcasting Union, säger Elmar Mammadyarov.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2013

Mer i ämnet