”Gärningsmannen siktade på mig”

Uppdaterad
Publicerad

89 människor mördades i konsertlokalen Bataclan fredagen den 13 november. Nu berättar Eagles of Death Metal, som offren kom för att se, om händelseförloppet under masskjutningen.

”Gärningsmannen siktade på mig men missade”, säger sångaren Jesse Hughes.

I en 26 minuter lång video berättar medlemmarna i Eagles of Death Metal för tidningen Vice om konserten som blev spelplats för terror och död.

En timme in i showen klev tre beväpnade män in i Bataclan. De började skjuta mot publiken.

Terrordåden i Paris

De första sekunderna efter första skotten gick åt till att förstå.

– Först trodde jag att det var fyrverkerier, säger Shawn London, ljudtekniker, som befann sig bakom ett mixerbord längst bak i lokalen, nära dörren gärningsmännen klev in genom.

Julia Dorio är bandets trummis. Han förstod direkt att någonting var fel.

– Vi är ett högljutt rockband, svåra att överrösta men de första skotten låt så högt att jag kastade mig av pallen. Jag tittade ut genom trumsetet mot publiken. Det kan vara det mest fruktansvärda jag någonsin har sett. De sköt hämningslöst. Jag började kräla längst marken mot höger sida av scenen, säger han.

”Siktade på mig”

Samtidigt kastar sig sångaren Jesse Hughes och Eden Galindo, gitarrist, mot scenens vänstra sida. När gärningsmännen laddade om sina vapen sprang de av scenen och upp mot logen.  Jesse Hughes letade efter sin flickvän, men mötte istället en av de beväpnade männen.

– Jag sprang ut i en korridor och såg en av gärningsmännen, han vände sig mot mig, siktade på mig men träffade dörrposten. Jag sprang tillbaka och varnade andra från att fly mot logen, säger Hughes.

”Skotten kom närmare”

Tillbaka på markplan lyckades Jesse Hughes och Eden Galindo ta sig ut på gatan genom en nödutgång. Hughes hittar sin flickvän. Samtidigt har bandets basist, Matt McJunkins, stängt in sig i ett rum tillsammans med flera andra. De har barrikaderat dörren med stolar och hittat en flaska champagne i en minibar som enda vapen att försvara sig med. Några är skottskadade. Från en kvinnas lår rinner det blod som blandas ut med vatten från en läcka i ett rör i rummet.

– Det rann ut genom dörren och ned för trappan. Vi var oroliga att det skulle avslöja vårt gömställe. Kvinnan låg bredvid mig. En kille höll i henne och skötte tryck mot såret, säger han.

– Skotten kom närmare. Det pågick i tio, femton minuter, sedan tystnade det, vi kände oss lättade, och så började det om. Vi kände en explosion som skakade hela rummet, säkert hela byggnaden. Vi visste inte om någon hade sprängt en bomb, eller försökte spränga bort hela byggnaden.

Förlorade vännen

Det visade sig senare vara gärningsmännen som sprängde sig själva när polisen stormade byggnaden.

Josh Homme grundade tillsammans med Jesse Hughs Eagles of Death Metal 1998. Han är inte med bandet i Paris, men får snart ett kryptiskt sms.

”Alla är skjutna, de tog gisslan, blod överallt”.

– Det tog ett tag för mig att förstå vad som hänt, säger han.

Alla i bandet överlevde. Men deras vän och kollega Nick Alexander, som sålde t-shirts under turnén, dog på Bataclan.

– Han skyddade en vän. Han ropade inte på hjälp trots att han förblödde. Han ville inte att någon annan skulle skadas, säger bandet.

– Anledningen till att så många människor dödades var att så många vägrade överge sina vänner. De skyddade varandra.

Vill tillbaka till Paris

Nu skriver Eagles of Death Metal ner namnen på dem vars liv slocknade den fredagskvällen.

– Jag vill pratat med deras föräldrar. Jag vill gå ner på knä och säga, vad ni än behöver... Jag vet inte vad jag ska säga. Det finns inga ord för det, säger Josh Homme.

Efter attacken på Bataclan ställde bandet in alla andra planerade spelningar under turnén. Men det är bara tillfälligt, berättar de. Snart är Eagles of Death Metal tillbaka.

– Jag kan knappt vänta tills att vi är tillbaka i Paris. Jag vill att vi är första bandet att spela på Bataclan när det öppnar igen. Jag var där när den tystnade för en stund. Våra vänner gick dit för att se rock n’ roll och dog. Jag vill tillbaka dit för att leva, säger Jesse Hughes.

Samlar in pengar

Bandet behöver vid flera tillfällen avbryta intervjun.

Josh Homme säger att de inte har något annat väl än att fortsätta spela.

– Vi måste avsluta turnén. Inte bara för oss, inte bara för våra fans och inte bara för Nick Alexander. Det här är inte politik, det är mer än det. Det är mänsklighet och vi ska rekrytera människor till att vara en del av livet.

De har bestämt sig för att donera alla intäkter från låten ”I love you all the time”, till offren för massakern i Paris. Samtidigt uppmanar Eagles of Death Metal alla som vill att göra en cover på låten, och göra samma sak med pengarna de drar in.

– Jag utmanar Itunes, Spotify, Amazon, Tidal, de som aldrig producerar egen musik, att också kliva ombord och donera alla intäkter från låten till offren för den här attacken. Så att de kan resa sig igen, säger de.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet