Zayn Malik. Foto: TT

Nedåt nya riktningen för One Direction?

Uppdaterad
Publicerad

Igår meddelade Zayn Malik att han lämnar One Direction. Ett olycksbådande tecken: Att gå från fem till fyra medlemmar har varit början på slutet för flera populära pojkband.

Peak pojkband är nådd. Kanske var det så One Directions frontperson Harry Styles kände när han brast ut i tårar på scen i Indonesien under onsdagskvällen.

Samma dag hade Zayn Malik nämligen meddelat att han lämnar det brittiska pojkbandet. Han vill bli en ”normal 22-åring som kan slappna av och ha ett privatliv utanför strålkastarljuset”.

One Direction, av initierade förkortat ”1D”, har funnits i ett halvt decennium. Zayn Malik har varit 22 i nio veckor.

– Beskedet kändes tråkigt. De har ju vuxit upp tillsammans. Bildat band, blivit askända och gått igenom jättemycket tillsammans. De är inte bara bandmedlemmar för varandra liksom, säger Julia Sandin Bard, som haft sitt rum tapetserat med 1D:s ansikten till i vintras och har sett dem uppträda tre gånger.

Hade beskedet på känn

Hon menar att inbitna fans redan hade Zayn Maliks avhopp på känn.

– Man har väntat på att någon ska lämna, eftersom de har haft så högt tempo. De har både turnerat och spelat in album samtidigt. De är nog trötta, säger Julia Sandin Bard.

Oavsett skälet bakom Harry Styles tårar kan Maliks avhopp innebära slutet för hela 1D. Att medlemsantalet sjunker från just fem till fyra har nämligen historiskt sett varit ett första steg mot slutgiltig undergång. Fenomenet är så pass vanligt att det inte går att blunda för statistiken.

Mörk historia

I mars 2004 lämnar Brian McFadden sina fyra kollegor i Westlife för att tillbringa mer tid med sin familj. Två år senare gör Kevin Richardson samma sak mot Backstreet Boys. Och när Take That gör sin comeback samma år är det som kvartett, efter att Robbie Williams simmat ur bild.

Pojkbandet Five försökte kanske gardera sig mot ödet, genom att rätt och slätt döpa sig efter den magiska siffran. Men inte ens det fungerade. När de försökte sig på en återkomst i rampljuset var det bara fyra pojkbandspojkar som dök upp på scen. Sean Conlon hade hoppat av.

Och nu har alltså även One Direction begått den numerologiska dundermissen att gå från fem till fyra.

Kristin Lundell, musikjournalist på Aftonbladet, är inte förvånad.

– Att pojkband har kort bäst före-datum ligger ju i namnet. De ska vara söta och charmiga och sjunga och dansa bra. Det blir jättekonstigt med förvuxna pojkband, säger hon.

”Vinkade slappt och drog fötterna efter sig”

Varken Kristin Lundell eller 1D-kännaren Julia Sandin Bard höjer heller på ögonbrynen över att det var just Zayn Malik som lämnade.

– När One Direction spelade på Friends Arena i maj var det uppenbart att Zayn inte verkade ha särskilt roligt. Han drog fötterna efter sig på scen och vinkade lite slappt till skillnad från resten av bandet. Ett sådant här beslut görs sällan spontant så det är säkert något som han funderat på länge, säger Kristin Lundell.

– I 1D var han alltid den lite tillbakadragna – cool och snygg, men tyst och mystisk. Han har aldrig varit direkt jätteglad och framåt, och det har märkts att han har blivit mer neråt och deppig den senaste tiden, säger Julia Sandin Bard.

Främsta uppgift: kurtisera fans

Kristin Lundell menar till och med att avhoppet var direkt nödvändigt.

– Det går ju inte att ha en medlem med som inte trivs. Det påverkar helheten och ett pojkbands främsta uppgift är att kurtisera sina fans. Om man inte brinner med hela sitt hjärta för det är det bättre att hoppa av, säger hon.

Om Harry Styles, efter att han torkat tårarna, håller med om att beslutet var nödvändigt återstår att se. Detsamma gäller huruvida 1D:s dagar verkligen är räknade.

– De har ju kontrakt så de måste fortsätta lite. Men det blir nog inte så länge till, tror Julia Sandin Bard.

Fler pojkband som skadats av avhopp

Boyzone

Splittrades 2000. Ronan Keating gjorde solokarriär.

NSync

Splittrades 2002. Justin Timberlake gjorde solokarriär.

Boyz II Men

Fyra blev tre när Michael McCary lämnade 2003.

Westlife

Fem blev fyra när Brian McFadden lämnade 2004.

Backstreet Boys

Fem blev fyra när Kevin Richardson lämnade 2006.

Take That

Fem blev fyra när Robbie Williams lämnade 2006.

Five

Fem blev fyra när Sean Conlon lämnade 2006.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.