Babels programledare Jessika Gedin. Foto: Sven-Åke Visén

Babel och PSL ska utse bästa svenska låttexten

Uppdaterad
Publicerad

Babel och PSL utlyser en omröstning för att hylla 2000-talets bästa svenska låttext.

SVT:s litteraturprogram Babel och musikredaktionen PSL ordnar gemensamt en öppen omröstning för att lyfta fram den bästa samtida musiklyriken. Alla som vill kan nominera sina bidrag genom att skriva låttiltel och artist eller upphovsperson på någon av redaktionernas sidor på Facebook eller på Twitter under hashtaggen #bästamusiklyriken. De enda kraven är att texten ska vara på svenska och att låten är inspelad någon gång under 2000-talet.

”Alltid varit låttextknarkare”

Babels programledare Jessika Gedin sitter i juryn.

– Låttexter är på många sätt vår tids poesi. Det vi refererar till, identifierar oss med och framförallt kan citera. Det här är många gånger ord som varit otroligt betydelsefulla för oss, för perioder i våra liv, för känslor vi kanske trott att vi inte delat. Själv har jag alltid varit en låttextknarkare – fastnat för strofer och gjort dem till mina. Använt dem som goda råd, både till mig själv och andra, säger hon.

Läses in av skådespelare

Nomineringen är öppen fram till på fredag, den 19 april. Därefter väljer juryn ut fem texter som en skådespelare ska läsa in.

Filmklippen läggs ut på webben och därefter får allmänheten rösta fram vinnaren.

Juryn består av

Jessika Gedin, programledare för Babel.

Sara Martinsson, redaktör på PSL.

Hasan Ramic, musikbloggare på PSL.

Lina Wennersten, reporter och webbredaktör på Babel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.