Bathory fyller 30 år

Uppdaterad
Publicerad

För 30 år sedan släpptes en skiva som skulle komma att bli en av grundpelarna till all extrem hårdrock och framför allt till den skandinaviska döds- och black metal-scenen. Bandet hette Bathory och leddes av en 18-åring från Stockholm.

I början av 80-talet dominerades hårdrocken av glammiga band som Van Halen, Mötley Crüe och Kiss. Men på olika håll i världen började unga musiker att experimentera med att spela snabbare och hårdare. I England fanns Venom, i Danmark fanns Mercyful Fate och i Norge hade Mayhem precis bildats.

Texter om ondska, våld och död

I början av oktober 1984 kom Bathorys självbetitlade debutskiva. Musiken var rå och aggressiv, och texterna kretsade kring ondska, våld och död.

De två bilder som skickades ut på bandet föreställde en kille med benknotor runt halsen som satt framför inverterade kors och dödskallar. Skivan slog ner som en sensation. Recensenterna var skeptiska, den brittiska tidningen Kerrang! totalsågade. Men metalfansen älskade den.

– Den har betytt allt, jag känner inte till något band som spelar metal som inte influerats av den första skivan, så enkelt är det. Den ådran av mörker, stök och ondska och jävelskap, det är svårslaget, säger musikern Peter Stjärnvind.

”Det var snabbt, stökigt, inspelat i ett garage”

Peter Stjärnvind har spelat på över 20 metalalbum, med band som Entombed, Nifelheim och nu Black Trip. Han hörde Bathory för första gången runt 1987, på blandband som cirkulerade runt i de unga metalkretsarna i Stockholm.

– Det var atmosfären. Kombinationen av layouten och texterna och musiken som var jävligt mörk. Det var snabbt, stökigt, inspelat i ett garage – ett jävla mos helt enkelt. Och mystiken i att man inte visste vem som gjorde vad, och än idag inte vet det, gjorde att det blev tätt.

Ingen visste vilka de var

På omslaget fanns en get, ett pentagram och informationen att skivan producerats av Quorthon och The Boss. Men vilka de var, det visste ingen. Bathory spelade inte live och gjorde få intervjuer.

Det dröjde flera år innan det avslöjades att frontfiguren och den enda fasta medlemmen – den mystiske Quorthon – var 18-åringen Ace Forsberg från Stockholmsförorten Vällingby. Och det gick ännu längre tid innan det uppdagades att The Boss i själva verket var Quorthons pappa Börje Forsberg – en musikproducent som främst arbetat med svensktoppsmusik.

Skivan numera dyrbart samlingsexemplar

Den första tryckningen av ”Bathory” gick inte som planerat. Planen var att geten på omslaget skulle vara guldfärgad, men istället blev den kanariegul. Inte så passande för en aggressiv metalskiva, men skivbolaget hade inget val utan skeppade ut de cirka tusen exemplaren till skivbutikerna. I dag kostar den så kallade gula geten många tusenlappar. Peter Stjärnvind har självklart ett exemplar.

– Jag tror att jag gav sex öl och ett paket cigg för den, hundra spänn totalt! Men det var ju på 90-talet. Jag har bara spelat den två gånger.

Dog 38 år gammal

I grunden var Bathory Quorthons enmansprojekt, och än idag vet man inte vilka som spelat med honom, mer än videoregissören Jonas Åkerlund och hans kusin Frederick Melander som var med i bandet innan debuten spelades in.

Quorthon själv gick bort för tio år sedan, bara 38 år gammal, av ett medfött hjärtfel. Efter sig lämnade han tolv Bathory-album och två soloskivor– ett livsverk som förändrade metalvärlden och som lever än idag.

Nu är ”Bathory” trettio år gammal – hur kommer den att stå sig i framtiden?

– Hur bra som helst! Den är en klassiker. Den kommer klara sig i trettio, hundra år till, jag lyssnade på den senast idag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.