Beatles släpper tidigare opublicerat material Foto: SVT

Beatles släpper nytt album för att behålla rättigheterna

Uppdaterad
Publicerad

Albumet med 59 opublicerade inspelningar släpps digitalt på Itunes

Imorgon släpps albumet ”The Beatles Bootleg Recordings 1963” med 59 av Beatles tidigare opublicerade inspelningar. Albumet släpps bara på Itunes och det är Universal Music som står bakom det, rapporterade the Independent förra veckan.

Albumet kommer att innehålla inspelningar från tidigare album, bland annat versioner av ”She loves you”, ”I saw her standing there” och ”Twist and shout” men också demos och inspelningar för BBC.

Komma runt EU:s copyright relger

Anledningen till albumsläppet är att Beatles inte ska förlora rättigheterna till inspelningarna. EU har nämligen förlängt sitt copyrightskydd för ljudinspelningar från 50 till 70 år, men det gäller inte material som aldrig har släppts.

Därför måste skivbolag nu släppa låtar som tidigare valts bort av kvalitetsskäl, innan deras 50 års-period går ut. I annat fall har vem som helst som får tag på original-inspelningarna rätt att sälja dem vidare.

Bob Dylan släppte också nytt

Av samma skäl släppte Bob Dylan sitt album ”The 50th Anniversary Collection:1963” förra året som är en samling av konserter och radio- och tv-framträdanden. Albumet innehöll även utdrag ur ”The times are a'changing”-albumet.

Men det är inte alla gamla inspelningar som måste släppas, de nya reglerna gäller bara inspelningar från Januari 1963 och senare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.