Benny Anderssons Orkester åter på turné

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det dags för Benny Anderssons Orkester att åka på sommarturné runt om i Sverige. Det är tre år sedan sist, och med sig har de solisterna Helen Sjöholm och Tommy Körberg.

– Har man en gång börjat med det här så går det inte att sluta. Framför allt att komma ut och se folk dansa, det är inte varje dag man får göra det. Jag får i alla fall inte det eftersom jag inte är någon dansbandsmusiker, men jag får vara det då någon gång när det slår till, när Benny Andersson bestämmer sig för att vi ska ut, säger Tommy Körberg.

Benny Andersson, som är musikalisk ledare och kompositör, bildade sin orkester 2001. Den består av 16 medlemmar med strikta musikaliska musketörsregler: En för alla, alla för en.

Alla är oersättliga

Om en av medlemmarna inte är tillgänglig, blir det helt enkelt ingen turné.

– Problemet är ju att få ihop alla på samma tid och samma plats. Med lite god framförhållning går det, men det bygger på att alla är tillgängliga. Därför har det tagit lite tid, säger Benny Andersson.

Ni kan inte tänka er att byta ut medlemmar i orkestern?

– Nej, det tycker jag inte.

Varför?

– För att det är vi. Så är det.

Speciellt sound av musikalisk mångfald

Helen Sjöholm kan inte heller tänka sig att någon i orkestern skulle kunna ersättas av en utomstående.

– Lite av hemligheten med att det låter så speciellt är för att alla kommer från olika håll, vi har olika bakgrund och pysslar med olika saker och så plötsligt gör vi detta tillsammans. Kombinerat med att det är Bennys och Björns material blir det ett speciellt sound, så det är inte så lätt att bara byta ut någon. Det vill vi inte, säger Helen Sjöholm.

Viktigt med dansande publik

I år besöker orkestern åtta städer runt om i Sverige. Turnén inleds i Göteborg och avslutas i Stockholm.  Och de har alltid med sig sin egen dansbana, en inspirationskälla för både publiken och orkestern.

– Det är en annan sak att ha en dansande publik. Det är en annan typ av gemenskap, just för energin man får tillbaka under kvällen. Och vi spelar ju fyra timmar, det skulle vi inte kunna göra om vi spelade på en konserthall, säger Benny Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.