Beyoncé Foto: TT

Försöker stoppa plagiatanklagelser

Uppdaterad
Publicerad

Formation world tour har kastat ankar i Sverige.

Därmed är Beyoncé i landet – och hyllade albumet Lemonade skall ljuda från scenen i Friends arena.

Samtidigt försöker världsstjärnans advokater undvika en plagiatskandal på hemmaplan.

Konserten i Stockholm är ungefär halvvägs in i spelschemat av världsturnén Formation, slutsåld sedan länge.

I våras släppte Beyoncé sitt sjätte studioalbum Lemonade. En tolvspårig, aktivistiskt och relationspsykologisk berättelse, som samtidigt släpptes i filmformat – en timmeslång musikvideo, på HBO och Tidal.

Nio stulna moment?

Det är känt att Beyoncé tidigare har lånat koreografi, uttryck och scenografi av andra konstnärer. Bland annat svenska koreografen Alexander Ekman såg sin version av The swan lake i videoklipp från Formation-turnén, när dansarna rör sig i vattnet på samma sätt som i hans föreställning.

En annan som också nyligen upprördes, fast över Lemonade-videon, var konstnären och filmaren Matthew Fulks, som i juni till och med bestämde sig för att stämma Beyoncé, hennes bolag Parkwood entertainment och HBO för plagiat.

Det handlar om kortfilmen Palinoia från 2014. Sju minuter och 42 sekunder som påminner starkt om nio olika sekvenser i Lemonade. Enligt Matthew Fulks, ska regissören av Lemonade, Bryan Younce, tagit del av Palinoia när konstnären ombads skicka in arbetsprov för ett eventuellt, framtida jobb. Det ska ha skett för ett år sedan. Fem år efter att Fulks skickat in sin film började arbetet med Lemonade.

Är ”markant olika”

En stämningsansökan har skickats in, men nu ber Beyoncés advokater rätten om att inte ta upp fallet.

Enligt superstjärnans företrädare handlar båda verken visserligen om en “olyckligt förälskads smärtor”, men att det är en alldeles för bred gemensam nämnare för att kunna hävda plagiat.

”En enkel jämförelse av parternas verk utgör ett skolexempel på vad som inte utgör ett juridiskt underlag för intrång av upphovsrätten”, skriver Beyoncés advokat Tom Ferber i ett yttrande, enligt Hollywood reporter.

Att analysera likheter i abstraktioner är onödigt menar han, eftersom verken även vid en ytlig jämförelse är ”markant olika”.

Palinoia handlar om en vit man och en vit kvinna vars förhållande får ett tumultartat slut, medan Lemonade är berättelsen om en kvinna som genomgår en serie känslor enligt Kübler-Ross-modellens fem faser av sorg, i en kontext av afroamerikansk kultur, enligt Beyoncés advokat.

Därmed får även Lemonade, som av Beyoncé och hennes team som hittills varit tysta om verkets symbolik och mening, nu en officiell kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.