Foto: Wikimedia Commons

Berghain blir ”finkultur”

Uppdaterad
Publicerad

I Berlin erkänns nu techno som kultur och legendariska klubben Berghain blir plats av stor kulturell betydelse, med sänkt skatt.

Efter ett antal år av överklagande i Berlin-Brandenburgs finansrätt har nu det mytomspunna technopalatset fått upprättelse, skriver The Guardian.

Det var under 2008 som Berghain och andra klubbar fick höjd skatt efter att Berlins finansministerium beslutat att stadens klubbliv skulle beskattas som underhållning snarare än kultur. Berghain fick då en skattehöjning från 7 till 19 procent, något som klubbens grundare sedan dess kämpat emot.

Signifikant kultur

Men häromdagen kom beslutet att finansrätten nu omvärderar klubben och fastslår att Berghain producerar kultur av signifikant betydelse och sänker skatten åter till 7 procent.

I den överklagan som representanterna för Berghain presenterade för domstolen argumenterade de bland annat för att majoriteten av Berghains besökare faktiskt kommer för musiken, och att en DJ kan anses vara jämförbar med en dirigent för en orkester – ett argument som rätten tycks ha lyssnat till i sitt beslut att befästa Berghains roll som nu legitim ”finkultur” i Berlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.