Sanna Nielsen och Christer Björkman. Foto: TT

Christer Björkman: ”Förvånad om vi vann”

Uppdaterad
Publicerad

Christer Björkman räknar med svensk finalplats i veckans Eurovision Song Contest, men skulle bli förvånad över en seger.

Sanna Nielsen framför Sveriges bidrag i den första semifinalen i Köpenhamn ikväll. Ordföranden för den svenska delegationen, Christer Björkman, räknar med en bra placering till finalen:

– Moståndet är alltid ganska detsamma. Det handlar om ungefär 5-10 låtar som kan vinna. Och där finns Sanna Nielsen med. Hennes låt är en av de som det pratas om, konstaterar Björkman.

Eurovision Song Contest 2014

”Det saknas toppar”

Men han känner sig inte alls säker på att Sverige vinner hela tävlingen:

– Det här är ett väldigt jämnt år, som saknar riktiga toppar. Det är inget Loreen-år. Så det är väldigt svårt att sia vem som vinner. Då gäller det att hitta en låt som kan fånga uppmärksamheten i både syd, nord, öst och väst. I år kan en låt vinna för att den är näst bäst, för att den får många åtta- och tiopoängare från Europa.

Conchita Wurst utmanar

Vilket land bjuder på tuffast motstånd i år?

– Bidraget från Österrike [Conchita Wurst, reds. anm.] är ju en vattendelare. När det finns krafter som går emot, så kan det få motsatt effekt. Det leda till sympatier från folket, för folk vill inte bli skrivna på näsan. Så den ska man inte räkna bort.

– När Dana International vann 1998 så var det ju också ett jädra hallå. Det var lite samma uppbyggnad. Nu är det en annan tid och man har lagt till ett skägg. Så jag tror absolut att folk kan rösta på Conchita Wurst.

”Fruktansvärt orättvist” utan finalplats

Hur reagerar du om Sanna Nielsen inte går vidare ikväll?

– Då skulle jag bli väldigt förvånad och tycka att det var fruktansvärt orättvist.

... och hur skulle du tänka om Sverige tar hem hela finalen i år?

– Jag skulle faktiskt bli lika förvånad om vi vann, som om vi åkte ut. Det händer ju bara inte. Man vinner inte så ofta.

– Vinner vi så är vi bara en vinst efter Irland. Nu står det 7-5. Och det är absolut en tävling. Som statistiknörd och Eurovision-nörd så är det det första jag tänker på, säger Christer Björkman med ett skratt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2014

Mer i ämnet