Robin Thicke Foto: TT

”Blurred Lines” i rättegång

Uppdaterad
Publicerad

De anklagelser som Marvin Gayes familj gjort mot Robin Thickes och Pharrell Williams omtvistade låt ”Blurred Lines” blir rättssak.

Robin Thicke och Pharrell Williams lämnade förra året in en stämningsansökan mot Marvin Gayes familj som hävdat att deras hitlåt ”Blurred Lines” är en plagiat av Gayes låt ”Got to give it up” från 1977.

Stämningsansökan motiverades med att familjen försökte göra anspråk på äganderätt över en hel genre. Det ledde till att Gayes familj svarade med en stämningsansökan mot Thicke och anklagade honom för att även ha plagierat Marvin Gaye-låten ”Love after war”, rapporterar Hollywood Reporter.

Tvist om tolkning av upphovsrätten

Nu ger en domare i Kalifornien Marvin Gayes familj rätt i första slaget inför den planerade rättegången i februari nästa år. Det bedöms att familjen har gett tillräckligt med bevisning för att styrka påståendet om att det kan röra sig om en låtstöld i vissa partier av låten.

Mellan de båda parterna pågår en strid om hur upphovsrättslagen ska tolkas och om Marvin Gayes äganderätt av sin musik och om den även ska innefatta ljudupptagningar av låtarna.

”Blurred Lines” släpptes 2013 och blev hett omdebatterad på grund av den kritik om sexism som riktats mot låttexten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.