Foto: Scanpix.

”Blurred Lines” stoppas på ännu ett universitet

Uppdaterad
Publicerad

Leeds universitet följer nu efter Edinburgs exempel och förbjuder Robin Thickes låt ”Blurred Lines” på campusområdet. Men P3 väljer att fortsätta spela låten.

Det är studentkåren på universitet i Leeds som valde att stoppa Thickes låt. ”Blurred Lines” kommer nu inte att spelas på någon av de nattklubbar och barer som drivs av kåren.

Bakgrunden till beslutet är låtens text som bland annat innehåller textrader som Jag vet att du vill... och Jag ska ge dig något stort nog att klyva din bak i två delar (I orginalet: I’ll give you something big enough to tear your ass in two).

Studentkårens Alice Smart säger till tidningen The Independent att beslutet fattades kollektivt eftersom man anser att texten nervärderar kvinnor.

– Reaktionerna har mestadels varit positiva. En del studenter har undrat varför vi inte förbjuder allt, men vi har valt att göra så här för att den här låten är så populär, säger Smart till tidningen.

Spelas på P3

På Sveriges Radios P3 spelade man senast idag ”Blurred Lines”.

Hur ser ni på kritiken mot låten?

– Vi har diskuterat det utifrån vad han säger i låten. När man väl börjar läsa in saker i låtar så är det jättetsvårt att säga hur det ska tolkas, säger Jonas Westman, gruppchef för musikredaktörerna i P3.

Tar ni hänsyn till låtars texter när ni väljer musik?

– Det gör man inte alltid. Det skulle man inte ha tid att göra.

Två brittiska universitet har nu förbjudit låten. Påverkas ni av det?

– Blir det en debatt så tittar man ju på det, säger Westman.

Många listettor

”Blurred Lines” har sålts i flera miljoner exemplar och blivit listetta i bland annat USA, Storbritannien, Kanada och Tyskland.

Edinburgh universitetets studentorganisation fattade samma beslut i förra veckan. Även det beslutet grunade sig på texten, som ansågs ha en ”ohälsosam inställning till sex och samtycke”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.