Bollywoodstjärnan Aamir Khan. Foto: TT

Bollywoodstjärna kritiseras av regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren Aamir Khan har fått massiv kritik från både regeringspartiet BJB och Bollywood efter att ha uttryckt sig opatriotiskt. Nu förklarar Khan sig och säger att han älskar sitt land.

Det var i måndags som superstjärnan Aamir Khan intervjuades på en tillställning för att utse Indiens bästa journalister i New Dheli.

Där ska han enligt Indian Today ha berättat att hans fru funderat på att lämna landet för att hon inte vill att deras son ska behöva uppleva den växande intoleransen mot religiösa minoriteter. 

”Hon är rädd för sitt barns skull. Hon är rädd för hur atmosfären runt om oss kommer vara. Hon känner sig varje dag rädd för att öppna tidningen. Det indikerar på att det finns en känsla av oro, det finns en växande förtvivlan utöver alarmen”, sade Aamir Khan.

Upprörda reaktioner

Högt uppsatta politiker i regeringspartiet Bharatiya Janata Party (BJP) och skådespelarkollegor har reagerat på uttalandet.

Talespersonen för partiet, Shahnawaz Hussain, svarade i en TV-sändning av India Today att ”Vårat land är det bästa för muslimer och hinduer.”

Hussains partikollega Yogi Adityanath sade att ingen stoppat Aamir Khan från att flytta och att det också skulle hjälpa till att reducera landets befolkningsmängd.

Skådespelarkollegan Anupam Kher skrev i måndags på Twitter:

”Käre @aamir _khan. Frågade du Kiran vilket land hon vill flytta till? Berättade du för henne att det var det här landet som gjorde dig till AAMIR KHAN.”

Går ut med förklaring

Nu går Aamir Khan ut med en förklaring som publicerats i Indian Today. Där säger han att han och hans fru inte har någon intention att lämna landet, att Indien är hans land som han älskar, men att han fortfarande står för vad han sa i intervjun. Han tackar också de som visat honom stöd i debatten:

”Till alla som har stöttat mig – tack. Vi måste skydda vad det här vackra och unika landet verkligen står för. Vi måste skydda dess integritet, mångfald, öppenhet, dess många språk, kultur, historia, tolerans...”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.