Bosnisk rebell förnyar folkmusiken

Uppdaterad
Publicerad

Bozo Vreco har blivit en hbtq-ikon i Bosniens traditionella musikstil sevdah.

Sverige har just nu besök av en modern Sevdah-artist, Bozo Vreco, som både revolutionerar genren och samtidigt utmanar den bosniska machokulturen. Musikstilen sevdah är smäktande musik med texter om olycklig kärlek och längtan.

– Sevdah översätter vi ofta som en svart galla, men sevdah för mig är befrielse, en känsla av frihet, att du är dig själv och kan vara fri att älska den ditt hjärta brinner för, säger Bozo Vreco.

Sevdah, Bosniens Hercegovinas folkmusik, skapades för 500 år sedan och skrevs oftast av kvinnor med krossade hjärtan. Texterna handlar om olycklig kärlek och intensiva känslor. Det har varit en strängt traditionell musikgenre som få vågat förnya i över 60 års tid. Förrän nu.

– Sevdalinka uppstod som en kvinnlig sång. Och det vore konstigt att inte gå tillbaka till det ursprunget och förvandla sig till den kvinna som sjunger om den olyckliga kärleken, säger Bozo Vreco, som skapat stor uppmärksamhet för sitt val att bryta mot manliga klädnormer.

Mot machonormen

Och det är just det att våga vara sig själv och vara öppen med sin sexualitet som gör Bozo Vreco till en av de mest kontroversiella artisterna i Bosnien just nu. Klädd i kvinnokläder framför han ett kvinnligt kulturarv i ett machosamhälle, med egna och nyskapande Sevdahsånger.

– Jag tror att folk har förstått det och accepterat det. Det här är vad folk väntade på, en nyskapande person, jag har aldrig velat vara som alla andra, säger Bozo Vreco.

Kämpar för jämställdhet

Han är både älskad och hatad, och anses vara något av en hbtq-revolutionär. Av sina fans ses han som en kämpe mot fördomar om homosexualitet, men som också någon som genom sina sånger försvarar kvinnans plats i samhället.

– Sevdah skapades av kvinnor och det vore galet av mig att inte försöka hitta kvinnan i mig som sjunger om den efterlängtade kärleken, jag tror att många kan känna igen sig i det, och därför kommit att acceptera mina kvinnokläder och allt annat som hör till, säger Bozo Vreco.

Bozos texter handlar inte bara om smärta och olycklig kärlek utan har också ett bredare budskap om frihet.

– Att genom sevdahn, genom min röst, kunna befria andra människor. Jag visar dem min känslomässiga sida, och att vårt land har något fint att bevara och visa upp. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.