Bröderna Salazar debuterar i Melodifestivalen

Uppdaterad
Publicerad

Melodifestivalen är i full gång och i startfältet till lördagens deltävling i Malmö finns det hela fyra debutanter. En av dem är Allyawan som ställer upp med låten ”Vart haru varit”. Bakom låten står även hiphop-legenderna bröderna Salazar som nu tar steget in i Melodifestivaluniversumet för första gången.

Bröderna Salla och Masse Salazar anses vara en av grundpelarna inom svensk hiphop. Salla började som DJ i The Latin Kings och sedan dess har bröderna tillsammans byggt upp Redline Records till en institution inom svenskt musikliv. De har skrivit och producerat musik för artister som bland annat Ison och Fille, Stor och Labyrint.

När Kulturnyheterna träffar bröderna i deras studio i Norsborg i norra Botkyrka är de mitt uppe i arbetet med nytt material tillsammans med Linda Pira och Dani M. De har precis kommit hem från en resa som bland annat gick till Chile för att hitta inspiration och ur högtalarna strömmar sydamerikanska rytmer. Det är en värld som kan tyckas vara långt ifrån Melodifestivalen.  

Melodifestivalen 2017

– Så länge man får göra det man vill och inte behöver kompromissa så är det lugnt för mig. För jag ser mig som en musiker, inte som en hiphop-producent, och då kan man göra allt möjligt, berättar Masse Salazar och tar upp deras samarbete med rockbandet Mando Diao och albumet ”Give me fire” som ett exempel på deras gränsöverskridande musikproduktion.

– Eftersom vi håller på med musik så brett så passar vi in i allt. Det är det som är storheten med hiphop egentligen, att hiphop inte är en viss typ av musik utan det är allt, säger Salla Salazar.

”Hemlig dröm”

Att göra musik till Melodifestivalen är något som bröderna Salazar har pratat om i flera år.     

– Det är ett ganska stort program så varför inte använda oss av den plattformen? Att vi placerar en artist som vi tycker är bra. Det är ganska många andra artister som klagar, som alltid har åsikter om allt möjligt, men vi tycker att istället så kan man göra någonting åt saken. Bidra med någonting, en förändring, säger Salla Salazar.

Men idéerna lades på is fram till att deras gemensamma vän Behrang Miri, som själv varit med i Melodifestivalen, kom på besök.

– En dag när han var i studion berättade jag om att Masses stora hemliga dröm är att ha med en låt i Melodifestivalen, säger Salla Salazar.

– Fast det var på skämt, flikar Masse Salazar in snabbt.

– Ja, det var på skämt. Men då sa han: jag tror att jag känner lite folk där, berättar Salla Salazar.

Behrang Miri ordnade ett möte och Salla gick dit och spelade upp ett par låtar som bröderna själva gärna hade sett tävla i Melodifestivalen.

– Vi hade inte sagt till någon av artisterna att vi skulle spela upp deras låtar så att de inte skulle få förhoppningar eller bli ledsna om de inte skulle komma med. Men de fastnade för Allyawans låt, säger Salla Salazar:

– Vi visste om att han skulle vara med i en månad men vi sa ingenting, säger Salla Salazar med ett stort leende.

”Nervöst redan nu”

De hade däremot förhört sig lite bland artisterna om vad de tyckte om Melodifestivalen innan de spelade upp låtarna och Allyawan hade bara positiva saker att säga om evenemanget.

– Så när vi berättade det som en överraskning då blev han jätteglad. Så det var ju bra att det blev så, säger Salla Salazar och skrattar.

Trots brödernas enormt omfattande meritlista är Melodifestivalen något helt nytt och lördagens deltävling i Malmö något utöver det vanliga.

– Det känns ganska nervöst redan nu. För att jag vet att på onsdag så kommer journalister att lyssna på låtarna och då kommer de att göra någon slags kalkyl på vem som ska vinna. Så det känns nervöst för att vi inte bukar bry oss vad journalister säger om låtarna. De brukar rulla av sig själv. Men nu ska de sitta och analysera låtarna och det känns lite jobbigt, säger Masse Salazar och ler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2017

Mer i ämnet