Carola: En folkdräkt kan väl de flesta dra på sig?

Uppdaterad
Publicerad

För tio år sedan rev hon upp en planta och kastade på publiken.

I sommar är Carola tillbaka på Skansen, och programmet som hon betraktar som en ”kärna i folksjälen” – någonting att värna.

”Jag tycker att vi ska vara glada och stolta över folkdräkten”, säger hon.

Innan Carola Häggkvist tackar ja till att medverka i Allsång på Skansen – någonting hon har gjort ett antal gånger – funderar hon på vad det innebär. Om det är värt det.

– Det har alltid varit en väldig förmån att få vara med. De har frågat mig ganska många år, men det är inte alltid det passar, säger hon.

Allsång 2015

– Det är klart att man tänker efter, det blir ofta skriverier runt allsången, för att det är så stort.

Släpper och går vidare

Carola kan hantera det som skrivs, säger hon.

– Jag har gjort det ganska bra sedan 80-talet när jag förstod att det kanske varken hörde ihop med verkligheten eller mig som artist, utan mer handlade om att sälja lösnummer. Då får man titta på det konkret: vad som är vad, och sedan släppa det och gå vidare.

2005 framförde Carola låten ”Genom allt” på Sollidenscenen. I extas ryckte hon upp en blomma ur en kruka och slängde ut den i publiken. Händelsen blev vida omskriven, och återkommer fortfarande i intervjusammanhang.

I år, till tioårsjubileet av händelsen, planerar inte Carola några flygande växter. Hon ställer upp i programmet för att det faller väl samman med en kommande turné, och för att hon tycker om allsångstraditionen.

”En folkdräkt kan väl alla dra på sig”

– Jag tycker att det är härligt att ge det här vidare till mina barn. Det är brett och folkligt. Det är viktigt att inte glömma bort allsången, den kärnan och själen, säger hon.

– Det är viktigt att göra det här tillsammans och värna om det svenska. Det är lite tidens tand också, vilka vi är, vad vi får vara, får vi höja vår röst och vifta med flaggan?

Vad tycker du?

– Jag tycker att det är någonting som vi ska vara väldigt glada och stolta över. Till exempel folkdräkten. Jag vet inte om det skulle gå att göra mina låtar i folkdräkt, varför inte? Nu när jag har min lilla dotter från Sydafrika så vill jag liksom visa: det här är rötterna i Sverige. Vi har ett stort hjärta för alla våra invandrarsvenskar och kärleken ska få råda, men att man också vågar gå tillbaka till det som är tradition. Det är någonting viktigt.

Riskerar inte traditioner att bli exkluderande?

– Det beror på vilka traditioner det är. En folkdräkt kan väl de flesta dra på sig? Vi vet knappt varför vi firar sjätte juni längre, kan jag känna. Det har väl med att vi inte har varit med om krig och så där, säger Carola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Allsång 2015

Mer i ämnet