OS-golfarna Henrik Stenson, Pernilla Lindberg och Anna Nordqvist laddar helst upp med musik av Coldplay. Foto: Sara Sundstedt

Tre av fyra OS-golfare peppar till Coldplay

Uppdaterad
Publicerad

Musik är en viktig del av uppladdningen på jakten efter de eftertraktade OS-medaljerna, i alla fall för de svenska stjärnorna. Kulturnyheterna har grävt i idrottarnas spellistor.

Många låtar har skrivits genom tiderna för att skapa rätt stämning inför ett mästerskap. Och några har gjort mer avtryck än andra. Vem minns inte ”När vi gräver guld i USA” med GES som skrevs för VM i USA 1994?

Inför årets OS släppte John Lundgren den svenska officiella OS-låten ”All about the games” och på andra sidan atlanten är det Katy Perry som står för den amerikanska tv-kanalen NBC:s officiella OS-låt ”Rise”. Men när de svenska OS-stjärnorna ska ladda inför sina prestationer i Rio är det inte någon av dessa låtar som går varm i spellistorna.

Coldplay populärast

Istället är det arenarockbandet Coldplay som står för den tydligaste trenden bland pepplåtarna, och populärast är de bland golfarna. Henrik Stenson, Pernilla Lindberg och Anna Nordqvist har alla tre uppgett för Kulturnyheterna att de gärna peppar inför tävlingarna med låtar från det brittiska bandet. Det innebär att tre av fyra golfare i OS-tävlingarna peppar till Coldplay medan David Lingmerth, som är den fjärde golfaren, sticker ut och helst lyssnar på rapparen Drake.

Och uppenbarligen verkar Coldplay fungera för i söndags kammade Henrik Stenson hem en silvermedalj i Rio. I dag peggar golfdamerna upp för sin andra tävlingsdag och det är bara att hoppas på att det är ett lika framgångsrikt koncept för dem.

Peppar i grupp

Under torsdagen gör medaljhoppet Nikita Glasnovics sin OS-debut i Taekwondo och hon brukar vanligtvis inte ladda till musik innan tävling, men om hon ska lyssna på något som får henne på glatt humör så är det Justin Timberlakes ”Can’t Stop the Feeling”.

De som tävlar i individuella idrotter peppar också individuellt medan de som tävlar i lagidrott snarare vill peppa till musik i grupp, så är det i alla fall för de svenska handbollslandslagen. Under fredagen är det dags för damerna att spela semifinal och inför detta kommer det att peppas till max med musik både under resan till arenan och i omklädningsrummet innan matchen. Spellistan domineras av tunga rytmer av Dance och House men de har inte riktigt hittat någon favoritlåt. Handbollsherrarna, som dessvärre åkte ut efter fyra raka förluster, laddade helst till Timmy Trumpets ”Freaks”.

Låtarna som OS-stjärnorna gärna peppar till

  • ”Rape me” Nirvana – Kristian Karlsson, Bordtennis
  • ”Cherish” Kool & the Gang – Matilda Ekholm, Bordtennis
  • ”No Surrender” Bruce Springsteen – Per Gerell, Bordtennis
  • ”The Rising” Bruce Springsteen – Per Gerell, Bordtennis
  • ”The Sound of Silence” Disturbed – Christine Bjerendal, Bågskytte
  • ”Spring” Timbuktu – Christine Bjerendal, Bågskytte
  • ”Work Bitch” Britney Spears – Christine Bjerendal, Bågskytte
  • ”När vi gräver guld i USA” GES – Anna Nordqvist, Golf
  • ”Deamons” Imagine Dragons – Anna Nordqvist, Golf
  • ”A Sky Full of Stars” Coldplay – Pernilla Lindberg, Golf
  • ”Can’t Hold Us” Macklemore & Ryan Lewis – Emma Larsson, Gymnastik
  • ”Freak” Timmy Trumpet – Herrlandslaget i Handboll
  • ”Destroy Everything You Touch” Ladytron – Sofia Paldanius, Kanot
  • ”Can’t Stop the Feeling” Justin Timberlake – Nikita Glasnovic, Taekwondo
  • ”Right Here” Jess Glynne – Johanna Larsson, Tennis

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.