Conchita Wurst hyllar ”hen”

Uppdaterad
Publicerad

Artisten är en av stjärngästerna på Stockholm Prides invigningsfest ikväll.

Hon kammade hem segern i Eurovisionsfinalen med låten ”Rise like a Phoenix”. Trots kampanjer mot hennes medverkan i tävlingen slöt tittarna upp bakom normbrytaren Conchita Wurst.

På Prideturné sommaren 2014

I dag är hon en av gayvärldens mest eftertraktade namn och är den här sommaren på en slags Prideturné i Europa. 

Hon har redan besökt London och Madrids Pridefestivaler. Efter Stockholm väntar Amsterdam, Manchester och Antwerpens upplagor av Pride.

”Så bra att man lyssnar på folket”

Kulturnyheterna träffade henne för en intervju under onsdagseftermiddagen då hon bland annat fick frågan om hur hon ser på det nya könsneutrala pronomenet hen, som Svenska Akademien nu inkluderar i sin ordlista.

– Det är så bra att man lyssnar på allmänheten. För det är de som är folket. Om de bestämmer sig för att de har ett nytt ord så är det så grymt att politiker, eller akademin i det här fallet, inser att om människor pratar på ett nytt sätt, så måste vi anpassa oss. Det är så bra! Jag vet inte om det finns något annat land som skulle reagera på det sättet, säger Conchita Wurst.

Även om hon själv säger att hon föredrar att bli kallad hon som Conchita Wurst och han som privatpersonen Tom Neuwirth.

Se en längre intervju med Conchita Wurst här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.