Foto: TT

Conchita Wurst i högform

Uppdaterad
Publicerad

PR-maskineriet kring förra årets vinnare går på högvarv. Även om hon inte är en av deltagarna vill alla ha en del av Conchita Wurst just nu.

Förra året tog hon hem hela klabbet med powerballaden ”Rise Like a Phoenix”. I år ser vi henne överglänsa de tre programledarna när hon hänger med deltagarna i green room och frågar den enda viktiga frågan för stunden: Hur känns det?

– För bara tre dagar sedan tänkte jag för mig själv, varför går jag med på det här? För när jag satt i green room förra året var det sista jag ville höra ”hur känns det?”. Men nu är jag personen som ställer den frågan, säger Conchita Wurst under presskonferensen på torsdag eftermiddag.

Eurovision song contest 2015

Ikon i schlagervärlden

– För mig är det här en helt ny upplevelse och det är rätt mycket att hålla koll på. Det ni andra inte vet är att jag har en person som sitter och räknar ned i mitt öra hela tiden. Men jag lär mig så mycket och jag tycker verkligen om det.

Den skäggiga dragartisten har blivit en ikon inom schlagervärlden och åkt världen runt för att prata om hbtq-frågor. Ett område hon blivit något av ett språkrör för.

Hur förklarar du intresset som är kring dig?

– Jag vet inte, jag uppskattar det verkligen men jag har fortfarande svårt att ta in när jag ser affischer med mitt namn på och när folk dyker upp för att se mig. Jag är inte van vid att vara en känd person utanför Österrike. Jag är bara mig själv, jag vet faktiskt inte.

Släpper biografi och debutskiva

PR-maskineriet kring Wurst snurrar på högvarv. Nu är hon aktuell med både sitt debutalbum, som för övrigt sålt platina på en knapp vecka, samt en biografi om sitt liv.

– Det är överväldigande. När förläggaren frågade om jag ville ge ut en bok om mitt liv sa jag tack, men det är väl lite väl tidigt? Det finns inte så mycket liv att berätta om, jag är ju bara 26 år.

Men hon bestämde sig för att tacka ja till erbjudandet, om det var en bok hon själv skulle köpa.

– Så det blev en bok med mycket bilder!

Skivan ”Conchita” är en ambivalent sak med flera olika musikstilar.

– Jag kunde inte bestämma mig så jag gjorde allt, säger hon och förklarar att hon mest bara ville underhålla sig själv när hon skapade skivan.

Korven får vara kvar

Den har också väckt frågan om det är så att Conchita nu försöker bli kvitt Wurst och marknadsföra sig som, kort och gott: Conchita.

– Jag har hört att det enda sättet att få en Oskar är om du droppar ditt efternamn. Men nej jag kommer ha kvar mitt efternamn på sociala medier till exempel så det kommer inte försvinna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2015

Mer i ämnet