Merle Haggard. Foto: TT

Countrylegendaren Merle Haggard är död

Uppdaterad
Publicerad

Han gjorde uppror mot countrymusikens konventioner och blev på samma gång en av dess största stjärnor. På onsdagen avled Merle Haggard, efter en tids sjukdom.

Han har kallats för ”den arbetande mannens poet” och omdefinierade countrymusiken på 70-talet. På onsdagen avled countrylegenden Merle Haggard, 79 år gammal, uppger The Guardian.

Haggard var tillsammans med artister som Willie Nelson och Johnny Cash en av countrygenrens ”outlaws”, och sjöng om kriminella, underdogs och särlingar i låtar som ”Okie from Muskogee”, ”Sing me back” och ”Pancho and Lefty”. Hans hårda, ruffiga ljudbild var ett uppror mot sin samtids polerade och hurtiga Nashville-sound.

En av de största

Merle Haggard utformade istället countryns mer rebelliska westerntematik, klädd i sin karaktäristiskt svarta cowboyhatt, solglasögon och med en uträglad whiskeyröst.

Under sin karriär blev han en av countrymusikens mest kända namn, och har släppt dussintals album med 38 listettor på Billboards topplista bakom sig. 1994 valdes han in i amerikanska Country music hall of fame.

Merle Haggard dog i lunginflammation på onsdagen, samma dag som han fyllde 79 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.