Dåligt stöd för Marinens musikkår

Uppdaterad
Publicerad

När Försvarsmakten nu utreder hur man bäst sparar pengar ligger Marinens musikkår i skottgluggen.

Försvarets tre militärorkestrar har de gjort Sverige lite högtidligare ända sedan 1600-talet. I dag är de ensamma om att som blåsorkestrar ha heltidsanställda musiker. Men när Försvarsmakten nu utreder hur man bäst sparar pengar ser det kritiskt ut för Marinens musikkår.

– Skulle man  lägga ner Marinens musikkår är det inget annat än ett kulturmord. Vi spelar en stor roll för bevarandet av svensk blåsmusik och gör varje år runt hundrafemtio välbesökta konserter runt om hela Sverige, säger fackordförande Peter Stolpestad.

Rädd att genren försvinner

Oron är stor från musikkårernas håll och man menar att genren riskerar tyna bort utan ordentliga orkestrar.

– Vi gör mycket för återväxten, unga musiker ser att det går att försörja sig på att spela blåsinstrument. Det är ett 30-tal musikertjänster som försvinner om man bestämmer sig för att lägga ner, säger han.

”Väldigt vackert och helt unikt”

SVT:s musikkritiker Camilla Lundberg håller med om att militärorkesterna fyller en viktig funktion i svenskt musikliv.

– Visst kan musiken kännas lite otidsenlig, samtidigt är det väldigt vackert och helt unikt. Dessutom är den en bra skola in till annan musik som symfoniorkestrar och storbandsjazz, säger hon.

Men är det Försvarsmakten som ska hålla liv i återväxten av svenska blåsmusiker?

– Nej, det är det ju faktiskt inte.

Försvarsmaktens utredning ska vara klar senare i vår. Innan dess vill man inte kommentera vad som kommer att hända med musikkårerna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.