Darin Zanyar är en av artister som deltar i tisdagens välgörenhetsgala. Foto: TT

Darin visar sitt stöd för Kurdistan

Uppdaterad
Publicerad

Darin Zanyar är en av de artister som deltar i kvällens välgörenhetsgala ”En kväll för medmänsklighet”.

Terrororganisationen Islamiska staten (IS) fortsätter sin frammarsch i Mellanöstern och FN varnar för folkmord. I kväll deltar flera stora svenska artister i en välgörenhetsgala i Filadelfiakyrkan i Stockholm som Kulturnyheterna tidigare raporterat om.

– Jag tycker det är bra och skönt att folk äntligen får upp ögonen för det som pågår där borta och jag hoppas vi kan göra ännu mer med hjälp av den här galan, säger artisten Darin Zanyar som tillsammans med artisterna Lorentz, Min Stora Sorg och Petter kommer uppträda under kvällen.

Terroriströrelsen IS

Nära kopplingar till Kurdistan

Darin Zanyars föräldrar är båda uppväxta i staden Halabja i Kurdistan. En stad som i slutet av 80-talet utsattes för folkmord i samband med det då pågående kriget mellan Irak och Iran. Staden bombades med kemiska vapen och tusentals människor omkom.

Darin Zanyar berättar att även om han själv inte bott i Kurdistan så känner han en nära koppling till vad som nu händer där.

– Det känns som en del av mig eftersom jag har fått höra hur det har varit. Även om jag själv inte varit med om det så har jag ändå växt upp med det på grund av mina föräldrar och mina släktingar.

”Förhoppningsvis kan vi hjälpa lite grann”

Han berättar att han för ett par år sedan deltog i en gala till minne av de offren som dog i Halabja 1988.

– Så det blir lite speciellt att köra några år senare, när samma grej pågår i dag i det området, säger Darin Zanyar.

Pengarna som samlas in kommer att gå till medicin, mat och andra förnödenheter till civila. Främst till Yazidierna i Kurdistan, en religiös grupp som i Irak finns främst i den norra delen av landet. De förföljs av främst extrema islamister som betraktar dem som avfällingar från den rätta läran, och många har tvingats konvertera till islam. 

– Förhoppningsvis kan vi genom galan hjälpa till lite grann och samla in och pengar för att hjälpa de flyktingar som har lyckats fly.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet