David Lindgren och Wiktoria Johansson gick vidare från den andra deltävlingen i Malmö. Foto: TT

David Lindgren och Wiktoria till final

Uppdaterad
Publicerad

Mellofavoriten David Lindgren gick till final tillsammans med nykomlingen Wiktoria. Det räckte inte hela vägen för förhandstippade Molly Pettersson Hammar och Isa som istället får tävla vidare i Andra chansen.

Charlotte Perrelli agerade sidekick åt Gina Dirawi när den andra deltävlingen gick av stapeln i Malmö under lördagskvällen. Tävlingen flöt på smidigt och svenska folket verkade gilla vad de såg, 4.647.934 röster kom in sammanlagt vilket toppade förra veckans rekord från Scandinavium.

I den första gallringen föll den skönsjungande trion Patrik Isaksson, Tommy Nilsson och Uno Svenningsson ur. Även kallade ”mammagodis” av programledaren Gina Dirawi. Bättre gick det för David Lindgren och hans ”We are you tomorrow”. Artisten blev den första av de sju bidragen att gå vidare till final.

Melodifestivalen 2016

Van finalist

David Lindgren har tävlat i Melodifestivalen två gånger tidigare och gått till final båda gångerna. Bäst gick det med ”Shout it out” 2012, då han slutade på en fjärde plats. I år ställer han upp med en låt signerad Anderz Wrethov, Sharon Vaughn och Gustav Efraimsson.

Lindgren tror själv starkt på låten och dess positiva budskap och har tidigare sagt att han tror att han kommer ta sig ända till den absoluta toppstriden.

Debutanten gick hem

Wiktoria Johansson och hennes ”Save me” var det andra bidraget att gå vidare till final, ett något mer överraskande val än David Lindgren. 19-åringen från Borås har deltagit i flera talangjakter och gör i år sin debut i Melodifestivalsammanhang.

Kärlekshistorien med tillhörande ljusshow gick hem hos svenska folket och Wiktoria blev säsongens fjärde bidrag att ta sig till final i Globen.

– Det känns helt sjukt, jag är skitglad. Jag är vidare. Vad hände liksom?!, säger Wiktoria Johansson till Kulturnyheterna efter beskedet.

– Jag gjorde mitt bästa och jag kände att det var bra. Det är klart att man vill gå till final. Vi får se i morgon liksom, hur det här förändrar. Jag har en känsla av att min telefon kommer att plinga mycket ikväll. Jag ska bara dansa, fira och vara glad.

Fick nöja sig med Andra chansen

Molly Pettersson Hammar hade en tuff tid i Melodifestivalen i fjol när hon trots favoritskap röstades ut direkt. Den så kallade ”app-effekten” sades senare ha varit anledningen till att Hammar fick lämna och i år hoppades hon därför på revansch.

Riktigt hela vägen gick det dock inte. Tillsammans med Isa, som i år bytte sneakers mot långklänning och ballad, gick Molly Pettersson Hammar vidare till Andra chansen.

Final blir det 12 mars i Globen, Stockholm.

Kvällens bidrag

David Lindgren – We are your tomorrow – till final

Victor och Natten – 100%

Molly Pettersson Hammar – Hunger – till Andra chansen

Isa – I will wait – till Andra chansen

Krista Siegfrids – Faller

Patrik Isaksson, Tommy Nilsson och Uno Svenningsson – Håll mitt hjärta hårt

Wiktoria – Save me – till final

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2016

Mer i ämnet