Foto: TT

De dominerade MTV-galan

Uppdaterad
Publicerad

Årets MTV-gala var minst sagt händelserik. Beyoncé kammade hem flest priser och hyllade Black Lives Matter-rörelsen på röda mattan. Men även Rihanna och Kanye West gjorde stora avtryck på galan.

Under nattens MTV-gala på Madison Square Garden i New York var svenska Zara Larsson nominerad till Årets nykomling, men snuvades på priset som istället gick till det amerikanska poprock-bandet DNCE. Zara twittrade under galans gång ”Jag är så tacksam för att vara här. Tack alla ni som röstade. Jag älskar er så mycket”.

Tongivande tema

Black Lives Matter-rörelsen blev ett tongivande tema när Beyoncé gjorde ett uppmärksammat gästspel på röda mattan tillsammans med mödrar till män som skjutits till döds av polis i USA.

Världsstjärnan tog också bland annat hem priser för Årets regi, Årets video och Årets koreografi, samt genomförde ett 16 minuter långt medley över den senaste plattan ”Lemonade”.

Michael Jackson Vanguard Award som syftar till att uppmärksamma en artists hela samlade verk och karriär tilldelades Rihanna. I tacktalet dedikerade artisten priset till sin familj och fans, men framförallt till Västindien och dess kvinnor.

– Det här priset går till min familj, till mina fans, till mitt hemland och till hela Västindiens svarta kvinnor.

Fem minuter

Kanye West tilldelades fem minuter att disponera fritt, under vilka han valde att prata om det stora antal mord som sker i Chicago innan hans nya musikvideo premärvisades för galabesökarna.

Under galan framträdde också Ariana Grande, Nicki Minaj och Britney Spears. David Bowie tilldelades priset för Best Art Direction postumt för albumet ”Blackstar”.

Vinnare MTV-galan 2016

Årets Video – Beyoncé, ”Formation”

Bästa Kvinnliga Video – Beyoncé, ”Hold Up”

Bästa Manliga Video – Calvin Harris ft. Rihanna, ”This is what you came for”

Bästa Hiphop Video – Drake, ”Hotline Bling”

Bästa Samarbete – Fifth Harmony ft. Ty Dolla $ign, ”Work from home”

Bästa Art Direction – David Bowie ”Blackstar”

Bästa Regi – Beyoncé, ”Formation”

Bästa Filmkonst – Beyoncé, ”Formation”

Bästa Redigering – Beyoncé, ”Formation”

Bästa Visuella Effekter – Coldplay, ”Up & Up”

Årets Genomslag – Beyoncé, ”Lemonade”

Årets Sommarlåt – Fifth Harmony, ft. Fetty Wap ”All in my head”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.